Premjers Valdis Dombrovskis (JL) piektdien uzdevis veselības ministrei Baibai Rozentālei (TP) veikt analīzi, lai noskaidrotu zāļu cenu veidošanās mehānismus un ekonomiskos, administratīvos un normatīvos faktorus, kas pērn ietekmējušas un noteikušas zāļu cenu atšķirības un to pieejamību Latvijā, Lietuvā un Igaunijā.

Premjera preses sekretāre Līga Krapāne informē, ka ministrei līdz 26.februārim jāiesniedz savstarpēji saskaņots un speciālists aprindās apspriests analītisks informatīvā ziņojuma projekts.

Premjers arī lūdzis sniegt informāciju par pērn veikto pasākumu efektivitāti, ieviešot ārstniecības iestādēs lietojamo zāļu sarakstus. Tai skaitā ministrei jāinformē Dombrovski par iecerētajām izmaiņām normatīvajos aktos un pasākumiem, lai atvieglotu retāk lietojamo zāļu importu, nosakot atvieglotu reģistrācijas kārtību vai citas ES valsts izdotu reģistrācijas dokumentu atzīšanas kārtību Latvijā; par iecerētajām izmaiņām normatīvajos aktos un pasākumiem, kas atvieglotu medikamentu mazumtirdzniecības uzņēmumu darbību un nodrošinātu visu tirgojamo medikamentu uzskaiti, kā arī citiem jautājumiem saistībā ar medikamentu apriti un tirdzniecību.

Savukārt ekonomikas ministram Artim Kamparam (JL) premjers uzdevis atbalstīt Veselības ministrijas speciālistu darbu un nodrošināt Konkurences padomes iesaisti, izvērtējot faktiskos apstākļus zāļu tirgū, cenu veidošanās ekonomiskos faktorus, novērtējot specializēto uzņēmumu darbību, tirdzniecības vietu izvietojumu, skaitu, kā arī jebkurus citus faktorus, kas ietekmē zāļu cenu veidošanos.

Vienlaikus Dombrovskis lūdzis ekonomikas ministru rūpīgi izvērtēt varbūtējas kādu aizliegtu vienošanos pazīmju esamību starp tirgus dalībniekiem medikamentu vairumtirdzniecības jomā.

Nepieciešamības gadījumā finanšu ministram Einaram Repšem (JL) premjers uzdevis nodrošināt Iepirkumu uzraudzības biroja pārstāvju piedalīšanos informatīvā ziņojuma projekta sagatavošanā par zāļu cenām un to izmaiņām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!