Foto: AP/Scanpix

Ceturtdien Rīgā norisināsies ikgadējā konference "Ēnu ekonomika Latvijā", kuras laikā tiks prezentēts jaunākais "Ēnu ekonomikas indekss", informēja Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamerā (LTRK).

Konference sāksies plkst.9 Rīgas Ekonomikas augstskolas Sorosa auditorijā, Strēlnieku ielā 4a, Rīgā.

Konferenci atklās ekonomikas ministrs Arvils Ašeradens (V).

LTRK valdes priekšsēdētājs Jānis Endziņš atzina, ka kopš 2009.gada, kad tika aizsākts "Ēnu ekonomikas indekss Baltijas valstīs", Latvijas rādītāji kopumā ir sarukuši, kas liecina, ka ēnu ekonomika samazinās, tomēr Latvija vēl arvien atpaliek no Lietuvas un Igaunijas.

"Tas nozīmē, ka vēl arvien pastāv samērā daudz šķēršļu Latvijas tautsaimniecības attīstībai, jo mēs visi vēlamies saņemt kvalitatīvus pakalpojumus no valsts, tostarp labu izglītību, medicīnas aprūpi, justies droši utt. Taču vēlme maksāt nodokļus nav prioritāšu saraksta augšgalā. Tāpēc ir jāspēj pārslēgt domāšana un saprast - jo mazāka ēnu ekonomika būs Latvijā, jo augstāka būs labklājība kopumā," uzsvēra Endziņš.

Konferences ievadā notiks ikgadējā pētījuma "Ēnu ekonomikas indekss Baltijas valstīs 2009.-2015." jaunāko rezultātu prezentācija. Tiks aplūkotas izmaiņas ēnu ekonomikas apjomā un cēloņos ne vien Latvijā, bet arī pārējās Baltijas valstīs.

Konferences turpinājumā Valsts ieņēmumu dienesta ģenerāldirektore Ināra Pētersone prezentēs iestādes paveikto ēnu ekonomikas apkarošanā aizvadītajā gadā, kā arī darīs zināmu nodokļu plaisas aprēķinu.

Tāpat konferencē tiks prezentēts "Valsts iestāžu darba plāns ēnu ekonomikas ierobežošanai 2016-2020.gadam", un par to notiks arī debates.

Gada sākumā Ēnu ekonomikas apkarošanas padome izskatīja Finanšu ministrijas izstrādāto plānu, un toreizējā premjere Laimdota Straujuma (V) uzdeva līdz maijam to papildināt.

"Īsi pēc tam tika panākta vienošanās par, iespējams, līdz šim plašāko sadarbību un pie plāna papildināšanas aizvadītajos mēnešos aktīvi strādājuši gan uzņēmēji un to vadošās organizācijas, gan akadēmiskie spēki un nozaru ministrijas. Kopdarba rezultāts būs novērtējams konferencē, kad uzklausīsim viedokļus un pēdējos ieteikumus pirms plāna iesniegšanas apstiprināšanai Ministru kabinetā," norādīja biedrības "Business against shadow economy" valdes loceklis Juris Stinka.

Kā ziņots, "SSE Riga" Baltijas valstu ēnu ekonomikas pētījumā secināts, ka Latvijas ēnu ekonomikas apmērs 2014.gadā bija 23,5% no iekšzemes kopprodukta (IKP) un salīdzinājumā ar 2013.gadu ēnu ekonomikas līmenis ir samazinājies tikai par 0,3% no IKP. Kaimiņvalstīs Lietuvā un Igaunijā ēnu ekonomika pērn mazinājusies straujāk. Pagājušajā gadā kaimiņvalstu ēnu ekonomika samazinājusies par aptuveni 2,5-2,8% salīdzinājumā ar 2013.gadu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!