Foto: F64
Ar Latvijas prezidentūru Eiropas Savienības padomē saistītā iepirkumā uzvarējis uzņēmums, kurš pirms tam ilgstoši atradies likvidācijas procesā un pēdējos gados nav apgrozījis nevienu eiro, sestdien vēsta raidījums "LNT Ziņas".

Iepirkumu par kultūras pasākuma rīkošanu gaidāmās finanšu konferences dalībniekiem valstij piederošā "Attīstības finanšu institūcija "Altum"" izsludināja šī gada 10.martā. Konkursā uzvarēja SIA "Luka Group", kas kopš 2007.gada atradās likvidācijas procesā un darbību atsāka tikai šī gada janvāra beigās. Turklāt uzņēmuma apgrozījums un darbinieku skaits pēdējos gados ir bijis nulle.

Uzņēmuma valdes locekle Inese Lukaševska raidījumam skaidro, ka tam nav nekādas nozīmes, jo svarīgākā ir to cilvēku pieredze, kas strādā un realizē projektus. "Tirgū ir bijis milzums daudz piemēru, ka no vadošajām sabiedrisko attiecību aģentūrām aiziet cilvēki, nodibina jaunu aģentūru un veiksmīgi startē tirgū," skaidroja Lukaševska.

Taču iepirkuma nolikumā iekļautās visai maigās prasības nav likušas vērtēt ne uzņēmuma apgrozījumu, ne vienīgā speciālista kvalifikāciju.

Par iepirkumu atbildīgais projektu vadītājs Gundars Pētersons noliedz, ka šādi nosacījumi iepirkumā iekļauti tīšuprāt, lai atvērtu durvis "Luka Group".

Atsaucoties uz savā rīcībā nonākušu e-pasta saraksti, "LNT Ziņu" vēsta, ka Pētersons pirms vairākiem mēnešiem - 15.janvārī - Lukaševskai no sava privātā e-pasta nosūtījis līdzīga pasākuma norises paraugu un paredzamo tāmi, kas ir līdz 42 000 eiro plus pievienotās vērtības nodoklis (PVN), proti, 50 800 eiro. Šī līgumcena vēlāk nosaukta arī oficiālajā iepirkuma paziņojumā.

Vēl pirms tam, pērnā gada 8.decembrī, Pētersons no darba e-pasta rakstījis Lukaševskai. Raidījums vaicā, vai speciālists nestrādā "divās frontēs".

Pētersons nekādu interešu konfliktu nesaredz. Minētā sarakste esot notikusi priekšizpētes ietvaros ar vairākiem nozares profesionāļiem.

"Vai tas ir normāli - tas varbūt tāds ētiskas dabas jautājums, kā kurš veic tirgus izpēti un ko saka pretendentiem. Cits lec uz galvas, vienkārši sludinot konkursu, nezinot, kādi cipari būs un kas notiks," norādīja Pētersons.

Pēc viņa teiktā, nolemts nevis sīki ierobežot konkurenci, bet dot vadlīnijas, lai pretendenti izpilda mājasdarbus. "Mēs gribējām šo pieeju labāku šajā gadījumā," skaidro projektu vadītājs.

Šādam viedoklim piekrīt arī Finanšu ministrija, kas ir viens no "Altum" kapitāldaļu turētājiem. Ministrijas valsts sekretāre Baiba Bāne norāda, ka tā ir vispārēja prakse - jau priekšizpētes stadijā pateikt potenciālajiem pretendentiem aptuveno ietvaru.

"Es neuzskatu, ka būtu atlasē jāatsijā visi uzņēmumi, kam iepriekš bijušas saimnieciskās darbības problēmas, kas tieši nav saistītas ar jomu, kurā viņi organizē pasākumus. Tā būtu mākslīga konkurences ierobežošana," uzskata Bāne.

Tomēr ministrija pieprasījusi oficiālus "Altum" valdes paskaidrojumus, pirms to saņemšanas atsakoties vērtēt konkrēto gadījumu un runāt par tālākiem iespējamiem scenārijiem. Savukārt Iepirkumu uzraudzības birojs (IUB) oficiālas sūdzības nav saņēmis un norāda, ka šis ir tā sauktais mazais iepirkums, proti, līgumcena ir robežās no 4000 līdz 42 000 eiro bez PVN. Šajā gadījumā normatīvi pārsūdzēšanu birojā neparedz un ierosināt pārbaudi ir pamats vien tad, ja konstatēti nepārprotami administratīvi pārkāpumi, piemēram, informācijas nesniegšana vai interešu konflikts. IUB varētu vērtēt iespējamos pārkāpumus, ja saņems e-pasta saraksti.

Savukārt Pētersons atzīst: ja par "Luka Group" likvidācijas procesa vēsturi būtu zināms iepriekš, iespējams, iepirkuma rezultāti būtu citādāki.

"Ir mesta ēna pār pasākumu, pār konferenci un, protams, man ir jājūtas vainīgam par to, ka šī konkurences dēļ atklātībā nonākusi sarakste met to ēnu," secina Pētersons.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!