Foto: DELFI

Īstenojot uzraudzības projektu, kura laikā izvērtēti līguma noteikumi un īstenotā komercprakse un reklāma autoskolu pakalpojumu jomā, Patērētāju tiesību aizsardzības centrs (PTAC) konstatējis netaisnīgus līguma noteikumus patērētājiem piedāvātajos līgumos, kā arī papildus maksājumus, kas nav ietverti sākotnējā informācijā patērētājiem.

Ņemot vērā projektā secināto, PTAC ir izstrādājis ieteikumus patērētājiem, izvēloties un slēdzot līgumus ar autoskolām.

Autoskolu pakalpojumu sniedzēji pakalpojumu līgumos ietver netaisnīgus līguma noteikumus, kā arī īsteno negodīgu komercpraksi, secinājis centrs. Visi uzņēmumi konstatētos pārkāpumus ir novērsuši, iesniedzot rakstveida apņemšanos.

PTAC mājas lapā veiktajā aptaujā par Latvijas iedzīvotāju pieredzi autoskolu pakalpojumu izmantošanā atbildot uz jautājumu "Vai jums nācies saskarties ar gadījumiem, kad reklāmā norādītā informācija par autoskolas pakalpojumu maksu neatbilst īstenībai?", 71% respondentu atbildēja apstiprinoši.

Projekta ietvaros tika vērtēti 15 autoskolu pakalpojumu līgumi, līgumu projekti un reklāmas materiāli. Izvēloties projekta uzraudzības objektus, tika ņemtas vērā patērētāju sūdzības par nozares komersantiem, kā arī uzņēmumi, kuri uzskatāmi par lielākajiem attiecīgās nozares tirgus dalībniekiem.

PTAC konstatēja, ka lielākā daļa pārkāpumu ir saistībā ar netaisnīgiem līguma noteikumiem. Autoskolu pakalpojumu līgumos pārkāpumi attiecas uz punktiem, kas nosaka līgumsoda vai cita veida kompensācijas piemērošanu, kas nosaka nevienlīdzīgas tiesības līgumslēdzēju pusēm. Tāpat pārkāpumi līgumos saistīti ar gadījumiem, kad pakalpojuma sniedzējam ir tiesības vienpusēji atkāpties no līguma.

Īpaša uzmanība tika pievērsta tam, vai autoskolu pakalpojumu sniedzēja pirms pakalpojuma iegādes sniegtā informācija ir patiesa un pilnīga, piemēram, vai autoskolas reklāmā un citos komerciālajos paziņojumos piedāvātajā cenā par transportlīdzekļa vadītāju teorētisko apmācību ir ietverti visi maksājumi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!