Foto: DELFI

Patērētāju tiesību aizsardzības centrs (PTAC) ir izstrādājis un apstiprinājis vadlīnijas "Patērētāju spējas atmaksāt kredītu novērtēšana kredītu devējiem, kas neatbilst kredītiestādes statusam".

Kā pastāstīja PTAC Patērētāju informēšanas un komunikāciju daļas vecākā konsultante Liene Kindzule, vadlīnijas izstrādātas, vadoties no nebanku patērētāju kreditēšanas jomā pastāvošajām problēmām attiecībā uz nepienācīgu patērētāju maksātspējas novērtēšanu.

PTAC secinājis, ka nebanku patērētāju kreditēšanas jomā viena no līdz šim būtiskākajām problēmām ir nespēja pilnvērtīgi novērtēt patērētāju maksātspēju, kas daudzos gadījumu veicinājusi bezatbildīgu aizņemšanos patērētāju vidū. Līdz ar to vadlīnijas izstrādātas, lai mazinātu riskus patērētājiem, veicinātu apdomīgu aizņemšanos un nebanku kredītdevēju atbildību, izsniedzot kredītus.

Vadlīniju mērķis ir noteikt pamatprincipus maksātspējas izvērtēšanas procedūrai, norādīt ieteicamo informācijas apjomu un saturu, kuru kredīta devējam ir nepieciešams saņemt no patērētāja vai iegūt pašam atkarībā no kredīta veida. Tāpat vadlīnijas sniedz priekšlikumus un ierosinājumus darbībām, kuras kredīta devējam būtu nepieciešams veikt, lai pienācīgi izvērtētu patērētāja spēju atmaksāt saņemto kredītu pirms katra kreditēšanas līguma noslēgšanas, līguma pārjaunojuma vai esošajā līgumā noteiktās kredīta summas būtiskas palielināšanas.

Vadlīnijas izstrādātas sadarbībā ar nozares komersantiem, kas gan elektroniski, gan klātienes tikšanās reizē sniedza ieteikumus un komentārus. Vadlīnijās norādīto maksātspējas izvērtēšanas pamatprincipu piemērošana komersantiem jāsāk līdz šā gada beigām.

Vadlīnijas nav oficiāla tiesību normu interpretācija, bet PTAC kā uzraudzības iestādes viedoklis par tiesību normu interpretāciju. Ja PTAC konstatēs, ka kreditors vērtējis patērētāja maksātspēju, neievērojot šajās vadlīnijās minētos maksātspējas vērtēšanas pamatprincipus, šādu rīcību varēs uzskatīt par negodīgu komercpraksi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!