Foto: AP/Scanpix

Patērētāju tiesību aizsardzības centrs (PTAC) Latvijas tirgū ir konstatējis prasībām neatbilstošas Igaunijas uzņēmuma "VKG Plokk Ltd." ražotas gāzbetona pārsedzes ar zīmolu "Roclite", pavēstīja PTAC Patērētāju informēšanas un komunikāciju daļas vadītāja Sanita Gertmane.

Viņa norādīja norādīja, ka Igaunijas ražotājs pats attiecīgās gāzbetona pārsedzes neražo, bet kopā ar saviem gāzbetona blokiem piedāvā iegādāties citu Eiropas ražotāju pārsedzes. "VKG Plokk Ltd." ir apliecinājis, ka ar "Roclite" zīmolu Latvijas tirgū piedāvātās pārsedzes nav viņa produkts, bet ir nezināmas izcelsmes.

PTAC tirgus uzraudzības rezultātā ir konstatēts, ka nezināmas izcelsmes pārsedzes piedāvā uzņēmumi "Radom Pluss", "A Versus" un "Bloku". PTAC vēl turpina aktivitātes, lai identificētu pārējos piegādes ķēdē iesaistītos komersantus un novērstu neatbilstošu pārsedžu piedāvāšanu tirgū. Konstatēts, ka neatbilstošās pārsedzes tiek piedāvātas pārsvarā pēc pasūtījuma interneta veikalos, sludinājumu portālos, kā arī tirdzniecības vietās.

PTAC aicina patērētājus neiegādāties nezināmas izcelsmes pārsedzes, kas Latvijas tirgū tiek piedāvātas kā pārsedzes "Roclite". Tāpat PTAC būvizstrādājumu iegādē aicina patērētājus pievērst uzmanību būvizstrādājuma atbilstībai normatīvo aktu un tehnisko projektu prasībām. "Atgādinām, ka būvizstrādājumiem, tai skaitā pārsedzēm, ir tieša ietekme uz būvi, līdz ar to neatbilstošās pārsedzes var būtiski ietekmēt tādas būves pamatprasības kā stiprība un stabilitāte," norādīja Gertmane.

Viņa piebilda - PTAC vērš uzmanību, ka gāzbetona pārsedzēm no 2015. gada 8. augusta ir piemērojams Eiropas Savienības saskaņotais standarts LVS EN 12602+A1:2013 "Rūpnieciski ražotie stiegrotie būvelementi no autoklāvēta gāzbetona", kas paredz gāzbetona pārsedžu atbilstošu novērtēšanu, pirms tās tiek laistas tirgū.

PTAC ir valsts pārvaldes iestāde Ekonomikas ministrijas pārraudzībā, kas īsteno patērētāju tiesību un interešu aizsardzību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!