Foto: PA Images/Scanpix/LETA

Patērētāju tiesību aizsardzības centrs (PTAC) patērētāju kolektīvo interešu pārkāpuma lietā tirgotājam SIA "Kasija" piemērojis 1580 eiro sodu, liecina PTAC sniegtā informācija. Tirgotājam arī uzlikts tiesiskais pienākums izbeigt lēmumā konstatēto negodīgo komercpraksi.

SIA "Kasija" komercprakse tiek īstenota tīmekļvietnē "proffit.lv", kurā patērētājiem tiek piedāvātas preces, par to iegādi ar patērētājiem slēdzot distances līgumus.

Līdz lēmuma projekta sagatavošanas brīdim PTAC bija saņemti 219 patērētāju iesniegumi (lēmuma pieņemšanas brīdī jau 255 iesniegumi) par iespējami īstenotu negodīgu komercpraksi distances tirdzniecības jomā. Patērētāji sūdzas par iegādātu naudas ziņā dārgu, 100% apmaksātu preču nepiegādāšanu noteiktajos termiņos, vairākkārtēju termiņu pagarināšanu un samaksātās naudas neatmaksāšanu.

No patērētāju sniegtās informācijas PTAC konstatējis, ka SIA "Kasija" interneta vietnē maldina patērētājus par piedāvāto preču pieejamību vai to pieejamību noteiktajā termiņā, kā arī nepiegādā patērētājiem pasūtītās preces apsolītajā termiņā. Tāpat SIA "Kasija" neatmaksā patērētāju samaksāto naudu, kad patērētāji izbeidz līgumu tādēļ, ka pasūtītās preces nav piegādātas.

Vienlaikus PTAC konstatējis, ka interneta vietne darbojas un patērētājiem vēl joprojām tiek sniegta iespēja izvēlēties un pasūtīt preces.

PTAC direktore Baiba Vītoliņa norāda: "Pašlaik novērojam būtisku negatīvu tendenci e-komercijas jomā – vairākiem interneta veikaliem ir parādījušās grūtības piegādāt patērētāju iegādātās un apmaksātās preces, vairāki interneta veikali jau ir kļuvuši maksātnespējīgi, kas rada augstu risku patērētājiem pazaudēt lielas naudas summas. Aicinu patērētājus būt īpaši piesardzīgiem, iepērkoties interneta vidē, izpētīt atsauksmes, apmaksāt preci piegādes brīdī vai maksāt ar kredītkarti."

Ņemot vērā, ka interneta vietnē un attiecībā uz jau noslēgtajiem līgumiem negodīga komercprakse vēl turpinās un saglabājas būtisks patērētāju interešu aizskāruma risks, PTAC nolēmis aizliegt negodīgu komercpraksi patērētājiem piedāvāt un pārdot preces, kuru piegādi SIA "Kasija" apsolītajā termiņā nevar nodrošināt, kā arī nodrošināt patērētājiem naudas atmaksu par nepiegādātajām precēm normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā.

PTAC SIA "Kasija" uzlicis soda naudu 1580 apmērā, kas šajā gadījumā ir maksimāli pieļaujamā soda nauda, ņemot vērā uzņēmuma finanšu rādītājus.

Kā ziņots, oktobra sākumā PTAC brīdināja par SIA "Kasija" un SIA "MULTI-Services" darbībām internetveikalā "proffit.lv".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!