Foto: LETA

Bijušais Ekonomikas ministrijas (EM) valsts sekretārs Juris Pūce ir neizpratnē par pārmetumiem saistībā ar gatavošanos Latvijas dalībai starptautiskajā izstādē "Expo Milano 2015", jo izmeklēšanas laikā neviens nav uzdevis nekādus jautājumus, turklāt viņš saistībā ar "Expo" ir pieņēmis tikai vienu lēmumu un to pašu kolektīvi, norādīja Pūce.

Viņš skaidroja, ka jau pirms trim četriem mēnešiem paziņojis, ka ir atvērts amatpersonu jautājumiem un, ja ir jautājumi, ir gatavs sniegt atbildes. Līdz šim viņam neviens neko neesot prasījis, līdz ar to viņš nezinot pārmetumu saturu un nevar komentēt šodienas izteikumus.

Jau pirms tam esot nopludināta informācija ar faktu kļūdām. Ja komisijas pārstāvji būtu godprātīgi pildījuši pienākumus, tad būtu arī sazinājušies, uzskata Pūce. Viņš skaidro, ka attiecībā uz "Expo" pieņēmis tikai vienu lēmumu attiecībā uz skiču projektiem vērtēšanas stadijā, kad tika izvēlētas divas otrās vietas. Turklāt viņš bijis viens no 12 vērtētājiem.

Pūce uzskata, ka kopumā ministrijas pārstāvju komunikācija ir sapinusies tik tālu, ka nevar saprast, ko īsti grib panākt. Turklāt komunikācijā varot atrast dīvainas pretrunas.

Kā ziņots, jau iepriekš Pūce norādīja, ka EM ir veikusi ļoti interesantu dienesta pārbaudi, kuras rezultātā ir tapis apbrīnojami vājš dienesta pārbaudes ziņojums. "Neesmu redzējis tādu ziņojumu, kurā kopsavilkums atšķirtos no paša ziņojuma. Tas liecina, ka šajā EM kopsavilkumā ir izdomātas lietas. Piemēram, kopsavilkumā minēts, ka es esmu, pretēji valdībā lemtajam, mainījis iepirkumu struktūru, kas dienesta pārbaudes ziņojumā nav konstatēts, bet kopsavilkumā, iespējams, politisku mērķu vārdā ir ievietots. Tas ir ļoti vājš ziņojums, brāķis, kam ir divi skaidrojumi. Pirmkārt, zema pārbaudes komisijas kvalifikācija, kam nevaru piekrist, jo tie ir valsts pārvaldē pieredzējuši cilvēki. Otrkārt, tā ir lēta politiska trika alka - paziņot par briesmīgiem pārkāpumiem un pievērst sev uzmanību," norādīja Pūce.

Viņš iepriekš pauda pārliecību, ka Latvijas "World Expo 2015" projektu varēja pabeigt laikā bez papildu līdzekļiem. Pūce uzskata, ka ekonomikas ministrei bija citas prioritātes un nebija vēlmes realizēt šo projektu. "Mani pārsteidza, ka ministre vairākas reizes gāja uz Ministru kabinetu ar lūgumu pārtraukt projektu, lai gan bija laiks to realizēt," norādīja Pūce, piebilstot par aizdomām, ka Reizniecei-Ozolai, iespējams, bija citas vēlmes, piemēram, piešķirt naudu Latvijas dalībai Eiropas Kosmosa aģentūrā.

Kā ziņots, EM noslēgusies disciplinārlietas izmeklēšana par gatavošanos Latvijas dalībai starptautiskajā izstādē "Expo Milano 2015", kā rezultātā no amatiem atbrīvotas EM Juridiskā departamenta Tiesiskā nodrošinājuma nodaļas vadītāja Laura Ange un EM Uzņēmējdarbības konkurētspējas departamenta direktore Ilze Beināre, kā arī EM Juridiskā departamenta direktore Māra Līdumniece pazemināta amatā uz vienu gadu. Aizrādījums izteikts EM Uzņēmējdarbības konkurētspējas departamenta direktora pienākumu izpildītājam Kristapam Somam.

Disciplinārlietas izmeklēšanas komisija secinājusi, ka nav veikta projekta kvalitatīva kontrole, sagatavots nekvalitatīvs līgums ar komandītsabiedrību "Expo 2015", pieļauti maksājumi komandītsabiedrībai "Expo 2015" par vēl nepabeigtiem darbiem, kā arī konstatēti citi pārkāpumi, kā rezultātā valstij radīti zaudējumi lielā apmērā.

''Tiesībsargājošajām iestādēm nodotajā informācijā nav mēģināts konkretizēt vienu vai otru iesaistīto," klāstīja ekonomikas ministres biroja vadītājs Gatis Ābele. "Likumsargiem izvērtēšanai nodota pilna informācija, kur pirmajā posmā, līdz līguma slēgšanai ar komandītsabiedrību, komisija konstatēja atbildību bijušajam valsts sekretāram Pūcem un projekta vadītājam Robertam Stafeckim, kas iekļauj atbildību par izstādes kavēšanos, kā arī maldinošas informācijas sniegšanu."

Savukārt par līguma zemo kvalitāti un tā uzraudzību sākuma posmā atbildīgs bijušais valsts sekretāra vietnieks Andris Liepiņš, bet pēcāk - bijušais valsts sekretārs Mārtiņš Lazdovskis," turpina Ābele. "Te esam atraduši vairākus gadījumus, kad maksāts par nesaņemtiem pakalpojumiem."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!