Foto: LETA

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Juris Pūce (AP) ir nosūtījis vēstuli Ventspils pilsētas domes deputātiem un izpilddirektoram, aicinot nekavējoties izvērtēt iespējamos riskus par ASV noteikto sankciju pret Aivaru Lembergu ietekmi uz pašvaldības darbu, portālu "Delfi" informēja ministra padomniece Agnese Vārpiņa.

Vēstulē teikts, ka ASV Valsts kases Ārvalstu aktīvu kontroles biroja (OFAC) sankcijas ievēro finanšu un kapitāla tirgus dalībnieki, publiskās un privātās partnerības jomā, kā arī Eiropas Savienības fondu un citu ārvalstu finanšu palīdzības jomā. Līdz ar to Ventspils domes deputātu kā amatpersonu atbildība ir mazināt Lemberga ietekmi un kontroli pār pašvaldības darbu.

"Noteiktās sankcijas var radīt sekas Ventspils pilsētas domei, kuras iespējas veikt ekonomisko darbību un pilnvērtīgi izpildīt likumā noteiktās funkcijas var būt ierobežotas, tādēļ deputātiem ir jāpieņem atbildīgi lēmumi, lai Lembergam noteiktās sankcijas nekādā veidā neietekmētu pašvaldības finanšu stabilitāti un spēju nodrošināt pašvaldības pakalpojumu nepārtrauktu sniegšanu iedzīvotājiem," norāda Pūce.

Deputātiem skaidri jāapzina tās jomas, kuras varētu tikt uzskatītas par Lemberga ietekmē esošām, jo šīs jomas var nesaņemt finansējumu no publiskām personām, skaidrots vēstulē.

Ministrs vēstulē arī norāda, ka pašvaldības deputāti ir ievēlēti pārstāvēt sabiedrību un darboties tās interesēs. Pašvaldību deputāti ir arī valsts amatpersonas. Kā atzīts tiesu praksē, valsts amatpersonas saistībā ar savu statusu uzņemas paaugstinātu atbildību publiskajās tiesībās. Tādēļ tieši deputāti ir atbildīgi par to, lai nodrošinātu pašvaldības domes pilnvērtīgu darbu, normatīvajos aktos noteiktos pakalpojumus iedzīvotājiem un izpildītu pašvaldībai ar likumu piešķirtās autonomās funkcijas. No pašvaldības domes tiesībām pašai noteikt savu darba organizāciju un sēžu reglamentu izriet arī pilnvarojums noteikt deputāta tiesību izmantošanas kārtību un vajadzīgos ierobežojumus.

Jau ziņots, ka ASV 2019. gada 9. decembrī, balstoties uz tā dēvēto Magņitska likumu, par korupciju noteicis sankcijas Lembergam un četrām ar viņu saistītām juridiskām personām – Ventspils brīvostas pārvaldei, Ventspils attīstības aģentūrai, Biznesa attīstības asociācijai un Latvijas Tranzīta biznesa asociācijai.

Pēc 2020. gada 8. janvāra jebkādi finansiāli darījumi ar četrām sankcionētajām juridiskajām personām nebūs iespējami, jo bankas tos neapkalpos. Savukārt Lembergs varēs paturēt vienu kontu, lai veiktu maksājumus, kas nepieciešami pamatvajadzību apmierināšanai.

Turklāt sankcijas attiecas arī uz uzņēmumiem, kurus kontrolē Lembergs vai kuros viņš minēts kā patiesais labuma guvējs.

Valsts iestādes un juristi iesaka darījumos izvairīties no sadarbības ar sankciju sarakstā iekļautām personām un struktūrām. Sadarbojoties ar OFAC sankcionētām personām pastāv risks tikt pakļautam OFAC sekundārajām sankcijām vai citiem ierobežojumiem, piemēram, var tik uzlikts liegums veikt transakcijas ASV dolāros, ieceļošanas aizliegums ASV u.tml.

Reaģējot uz Ventspils brīvostas iekļaušanu sankciju sarakstā, Saeima grozīja likumus, lai Ventspils brīvostu un arī Rīgas brīvostu nodotu valsts pārziņā, bet 2019. gada 17. decembrī valdība atbalstīja Satiksmes ministrijas rosinājumu dibināt jaunu kompāniju – "Ventas osta", kas nodrošinātu Ventspilī esošās ostas teritorijas pārvaldīšanu un apsaimniekošanu.

Savukārt pērn 18. decembra vakarā OFAC paziņoja par sankciju atcelšanu pret Ventspils brīvostu un Ventspils brīvostas pārvaldi.

Ventspils brīvostai noteiktās sankcijas tika atceltas pēc tam, kad Lembergs atkāpās no brīvostas valdes un Latvijas valdība veica darbības, lai pārtrauktu Lemberga ietekmi ostā, izriet no ASV Finanšu ministrijas paziņojuma presei.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!