Foto: Pixabay

Mazie un vidējie uzņēmumi ir Eiropas ekonomikas asinsrite, taču nākamo 12 mēnešu laikā puse no tiem var neizdzīvot, liecina kompānijas “McKinsey” veiktais pētījums.

Puse no Eiropas mazajiem un vidējiem uzņēmumiem gada laikā var bankrotēt

MVU Eiropā veido aptuveni divas trešdaļas no kopējā darbinieku skaita un vairāk nekā pusi no kopējās ekonomikas vērtības. Augustā veiktais pētījums liecina, ka vairāk nekā 2200 MVU piecās Eiropas valstīs – Francijā, Vācijā, Itālijā, Spānijā un Lielbritānijā – jūtas apdraudēti Covid-19 krīzes dēļ.

70% aptaujāto minējuši, ka to ienākumi pandēmijas dēļ ir sarukuši. Viens no pieciem uzņēmumiem satraucas, ka nespēs veikt savus kredītu maksājumus un nāksies atlaist darbiniekus, savukārt 28% uztraucas, ka viņiem būs jāatceļ attīstības projekti.

Vairāk nekā puse uzņēmumu uzskata, ka nākamo 12 mēnešu laikā var neizdzīvot, neskatoties uz faktu, ka 20% no šiem uzņēmumiem jau izmantojuši dažādus valsts atbalsta veidus, kas ļauj samazināt finansiālo slogu, piemēram, nodokļu maksājumu atlikšana vai dažādi dīkstāves pabalstu veidi.

Daži MVU aizvien ir optimistiski, ka drīzumā ekonomikas situācija uzlabosies, taču 80% novērtē ekonomiku kā vāju vai ārkārtīgi vāju.

Vissmagāk skarti ir izmitināšanas un ēšanas pakalpojumu sniedzēji, mākslas, izklaides un atpūtas sektora uzņēmumi.

11% uzņēmumu prognozē, ka nākamo sešu mēnešu laikā iesniegs bankrota pieteikumu, turklāt lielākā daļa no tiem ir kompānijas ar 50 – 249 darbiniekiem un lielākais īpatsvars pesimistu bijis Itālijā un Francijā, kur bankrota pieteikumu plāno iesniegt 21% aptaujāti. Nozaru griezumā vispesimistiskākā ir loģistikas nozare (22%), un nedaudz mazāk pesimistiski ir lauksaimniecības, izmitināšanas, ēdināšanas, mazumtirdzniecības, vairumtirdzniecības uzņēmumi (13–15% uzņēmumi plāno bankrotus).

Pētījumā aplūkoti trīs sceņāriji. Ja ienākumi paliktu esošajā līmenī, 55% MVU varētu pārtraukt savu darbību līdz 2021. gada septembrim. Ja situācija pasliktināsies, un ienākumi saruks par 10–30%, 77% MVU līdz 2021. gadam varētu pārtraukt darbību. Savukārt, ja situācija uzlabosies un ienākumi palielināsies par 10–30%, 39% MVU tāpat gada laikā varētu bankrotēt.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!