Foto: EPA/Scanpix/LETA

Taivānas čipu ražotājs "Taiwan Semiconductor Manufacturing Co" (TSMC) paziņojis par plāniem nākamo trīs gadu laikā ieguldīt 100 miljardus ASV dolāru savas ražošanas jaudas palielināšanā. Lielās investīcijas nepieciešamas, jo mikroshēmu deficīts pasaulē pamatīgi skāris automobiļu ražošanas nozari, vēsta BBC.

Uzņēmums ir pasaulē lielākais čipu ražotājs pēc klientu līgumiem. Viens no TSMC lielākajiem klientiem ir "Apple". Uzņēmums jau bija iezīmējis plānu šogad tērēt līdz 28 miljardiem dolāru, lai izstrādātu un ražotu modernākus mikročipus.

"Volkswagen", "Honda", "Toyota" un "General Motors" ir nācies samazināt ražošanu pusvadītāju deficīta dēļ. Deficīts radās tāpēc, ka automobiļu uzņēmumi sākotnēji atcēla pasūtījumus, kad pagājušajā gadā Covid-19 pandēmijas dēļ samazinājās pieprasījums. Līdz ar to čipu ražotāji pārorientējās un sāka pārdot savu produkciju citām nozarēm ar lielāku pieprasījumu. Savukārt autoražotāji nespēja atgūt atceltos pasūtījumus, kad pieprasījums atkal pieauga.

Janvārī TSMC paziņoja, ka par prioritāti izvirzīs ražošanu automobiļu rūpniecībai, cenšoties mazināt deficītu. Tā kā pieprasījums ir liels visā pasaulē, produkcijas trūkums ir vērojams vairākās nozarēs, tostarp patērētāju elektronikā.

TSMC prognozē, ka strauji pieaugs pieprasījums pēc pusvadītāju tehnoloģijām, jo Covid-19 pandēmija vēl vairāk paātrinās digitalizāciju. "Mēs ieejam augstākas izaugsmes periodā, jo 5G un jaunās paaudzes datoru tehnoloģijas tuvāko gadu laikā varētu radīt spēcīgu pieprasījumu pēc mūsu pusvadītāju tehnoloģijām," teic kompānija. Papildu investīcijas "palielinās uzņēmuma kapacitāti, veicinot modernu pusvadītāju tehnoloģiju ražošanu, kā arī to pētniecību un izstrādi".

TSCM savu paziņojumu izplatīja dienu pēc tam, kad "Intel" paziņoja par 20 miljardu dolāru plānu savas jaudas palielināšanai. ASV bāzētais uzņēmums pagājušajā mēnesī paziņoja, ka tas būvēs divas jaunas rūpnīcas Arizonā. Jaunās rūpnīcas ne tikai izgatavos "Intel" čipus, bet sadarbosies arī ar ārējiem klientiem. Līdz ar to "Intel" varētu tieši konkurēt ar "TSMC". Jāatzīmē, ka "TSMC" paziņoja par plāniem būvēt savu rūpnīcu Arizonā pagājušā gada maijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!