Foto: AFP/Scanpix

Kopš Panamas dokumentu skandāla sākuma neviennozīmīgu slavu ieguvušais čellists Sergejs Roldugins mācījies Dārziņskolā un joprojām brauc uz Latviju, bet viņa brālis – bijušais VDK darbinieks – Jevgeņijs Roldugins Rīgā vada "Gazprom" biroju, piektdien raksta "Latvijas Avīze".

Žurnālisti izpētījuši, ka Krievijas prezidenta Vladimira Putina draugs un viņa meitas krusttēvs Sergejs Roldugins ir īpašnieks vairākām ārzonas kompānijām, uz kuru kontiem lieli Krievijas uzņēmumi pārskaitījuši simtiem miljonu eiro vērtas summas. Latvijas mūziķu aprindās viņš ir labi zināma persona. Roldugins absolvējis Emīla Dārziņa mūzikas skolu, joprojām ir biežs viesis Latvijā, turklāt pēdējoreiz viņš te bijis pirms pāris mēnešiem. 30. aprīlī viņš atkal tiekot gaidīts Kuldīgā. Mūziķis runā latviski, Rīgā ir apbedīti viņa vecāki.

Sergeja vecākais brālis Jevgeņijs Roldugins ir Putina draugs un kursabiedrs Valsts drošības komitejas (VDK) skolā, bijušajais LPSR VDK darbiniekam, tagad "Gazprom" Latvijas pārstāvniecības vadītājs, kura darba vieta jau sešus gadus ir Mežaparka namā Rīgā, noskaidrojusi "Latvijas Avīze".

S. Roldugins dzimis 1951. gadā padomju militārpersonas ģimenē Sahalīnā. Drīz pēc tam tēvs pārcelts dienēt uz Rīgu, kur puika nosūtīts mācīties latviešu skolā un iemācījies latviešu valodu. Šīs zināšanas viņš neesot zaudējis. Brāļu Rolduginu vecāki jau miruši un apglabāti Rīgā. Intervijās viņš iepriekš stāstījis, ka Rīgā viņiem palikuši radinieki, kurus viņš šad tad apciemojot, taču netiek precizēts, vai ar radiem domāts brālis, "Gazprom" Latvijas nodaļas vadītājs J. Roldugins, un viņa ģimene vai vēl kāds cits.

Kā izcils mūziķis Sergejs Roldugins daudzkārt aicināts uz Latviju, lai piedalītos klasiskās mūzikas konkursu žūrijās, sniegtu koncertus un meistarklases jaunajiem čellistiem. Viņš regulāri ir Kuldīgā rīkotā Kārļa Davidova starptautiskā jauno čellistu konkursa žūrijas loceklis, un tāpat šogad profesora Sergeja Roldugina no Sanktpēterburgas vārds ierakstīts no 30. aprīļa līdz 8. maijam paredzētā konkursa žūrijas sastāvā, izpētījusi "Latvijas Avīze". Arī pirms diviem gadiem viņš piedalījies šī konkursa žūrijā.

E. Vīgnera Kuldīgas mūzikas skolas direktore Maruta Rozīte laikrakstam Rolduginu raksturo kā ļoti vienkāršu un saprotošu cilvēku. "Sirsnīgs un patīkams, runā arī latviski. Mums gan nekāda lielā runāšana nav sanākusi, tikai par praktiskām, ikdienišķām lietām sakarā ar konkursu." Viņai atklātībā nonākušie dokumenti par Panamas ofšoriem esot bijuši pārsteigums: "Man ir sajūta, ka Roldugina kungs visā tajā lietā ir tikai butaforija."

Kāpēc konkursam, kas notiks Kuldīgā, žūrijā vispār uzaicināts Sergejs Roldugins? Kuldīgā dzimušais čellists Kārlis Davidovs strādājis konservatorijā Sanktpēterburgā un no turienes pārcēlies uz Leipcigu. Tā kā Davidovs strādājis Sanktpēterburgā, licies loģiski, ka arī patlaban viņa vārdā nosauktā konkursa žūrijā vajadzētu būt mūziķim no Sanktpēterburgas konservatorijas. Tā uzaicināts Sergejs Roldugins, turklāt arī kā bijušais rīdzinieks.

Sergejs Roldugins ar Putinu iepazinies, pateicoties Sergeja vecākajam brālim, nākamajam LPSR VDK darbiniekam Jevgeņijam, kurš vienā kursā ar Putinu 80. gados studēja Sarkankarogotajā PSRS Valsts drošības komitejas institūtā,a tsaucoties uz Krievijas mediju informāciju, vēsta "Latvijas Avīze".

Kopš 90. gadiem S. Roldugina vārds uzņēmumu līdzdibinātāja statusā figurē vairākās firmās, kurās biznesu veidojuši Putina uzticības ļaudis. Viņš ir arī akcionārs bankā "Rossija", par kuru "The New York Times" 2014. gadā skaidrojis, ka tā ir "neliela banka, kuru vada viņa senajam draugam Vladimiram Putinam tuvi cilvēki". 2014. gadā S. Roldugins kļuva par Putina vecākās meitas Marijas krusttēvu.

Savukārt Jevgeņija Roldugina vārds mediju vidē pirms izvirzīšanās par "Gazprom" Latvijas pārstāvniecības direktoru 2009. gadā praktiski nav minēts. 1989. gada Latvijas PSR VDK centrālā aparāta iekšējo telefonu grāmatā starp 564 tobrīd štatā esošajiem ir arī Jevgeņijs Roldugins un Raisa Roldugina, kas, iespējams, ir viņa dzīvesbiedre.

"Latvijas Avīze" citē ASV latviešu izdevuma "Laiks" 1993. gada rakstu: "Centra lepnā hoteļa "De Rome" apsardzi noorganizējis un vada VDK 1. daļas darbinieks krievs Roldugins."

Tomēr kāds anonīms avots "Latvijas Avīzei" stāsta, ka "Laiks" kļūdījies, ierindojot Rolduginu ar ārējo izlūkošanu saistītajā LPSR VDK 1. daļā. Patiesībā šis vīrs skaitījies 3. daļā. Tās uzdevumos ietilpa "pretdarbība ārvalstu specdienestu interesei par padomju iekšlietu struktūrām", kā savā grāmatā "Čekas ģenerāļa piezīmes" skaidro pēdējais LPSR VDK priekšnieks Edmunds Johansons. Praksē šī daļa funkcionēja kā iekšējais drošības dienests, lūkojot novērst negodīgu VDK darbinieku sakarus ar kriminālo pasauli, organizēto noziedzību. "Nekāda košā figūra viņš kantorī nebija. Atmodas laikā viņš atradās VDK "impēristu" spārnā, iepretim "perestroiščiku" spārnam," laikrakstam skaidrojis anonīmais avots.

2009. gada pavasarī Roldugins kļuva par jaunatvērtās "Gazprom" Latvijas nodaļas vadītāju. Visai drīz sāka runāt, ka Latvija un Roldugina personība Kremlim tuvajai "Gazprom" vadībai ir īpašā statusā. Pirmkārt, Latvija bija pirmā Eiropas valsts, kurā Krievijas koncerns šādu pārstāvniecību atvēra, otrkārt, pat daudz pieredzējušos krievu žurnālistus 2010. gadā pārsteidza "Gazprom" gatavība tērēt trīs miljonus dolāru ekskluzīvas, vēsturiskas trīsstāvu ēkas iegādei Mežaparkā, Sudrabu Edžus ielā 1, skaidro "Latvijas Avīze".

Šī "dāvana" bija domāta tikai sešu cilvēku komandai, kamēr citviet NVS valstīs un Āzijā "Gazprom" pārstāvniecību ļaudis daudz lielākā skaitā mitinājās īrētos birojos.

"Latvijas Avīzei" nav izdevies sazināties ar pašu Jevgeņiju Rolduginu.

Kā vēstīts, Sergejs Roldugins iepriekš izteicies, ka visa viņa ārzonu firmās esošā nauda esot ziedojumi. Panamas ofšoru dokumentos, apgalvojis, ka visa ārzonās esošā nauda – līdz pat miljardam ASV dolāru – ir ziedojumi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!