Foto: AFP/Scanpix
Trešdien stājas spēkā valdības apstiprinātie grozījumi noteikumos par biodrošību, kas saistībā ar putnu gripas draudiem paredz trīs mēnešu aizliegumu turēt mājputnus ārpus kūtīm.

Izmaiņas noteikumos nosaka mājputnu īpašniekiem vai turētājiem, kas audzē vistas, tītarus, pērļu vistiņas, zosis, pīles, paipalas, baložus, fazānus, irbes un citus nožogotās platībās turētus putnus, pienākumu ievērot biodrošības pasākumus.

Noteikumi paredz, ka laikā no 1.marta līdz 2017.gada 31.maijam īpašnieks nodrošina visu mājputnu turēšanu slēgtās telpās, novēršot kontaktu ar savvaļas putniem un dzīvniekiem, kā arī ir aizliegta izbraukuma tirdzniecība ar mājputniem un olām. Tāpat aizliegti tirgi, izstādes, skates un citi pasākumi ar mājputnu piedalīšanos.

Mājputnu dzirdināšanai aizliegts izmantot virszemes ūdenskrātuvēs iegūtu ūdeni, savukārt saimniecības darbiniekiem jābūt nodrošinātiem ar darba vai maiņas apģērbu un apaviem.

Biodrošības pasākumos iekļauts, ka mājputnu barošanu un dzirdināšanu jāorganizē mītnē vai norobežotā teritorijā, kā arī mājputnu barību un pakaišus jāuzglabā tā, lai novērstu savvaļas putnu piekļūšanu.

Noteikumi arī paredz, ka īpašniekam jāierobežo nepiederošu personu piekļūšanu mājputnu turēšanas vietām. Savukārt gadījumos, kad ir aizdomas uz mājputnu saslimšanu, piemēram, samazinās barības un ūdens patēriņš, tiek novērota mājputnu masveidīga bojāeja, novēro akūtu asiņainu diareju, smakšanu, putniem parādās elpošanas ceļu infekcijas slimības pazīmes, nekavējoties jāziņo praktizējošam veterinārārstam vai Pārtikas un veterinārā dienesta teritoriālajai struktūrvienībai.

Tāpat noteikts, ka mājputnu novietnē aizliegts ienest savvaļas putnu līķus, savvaļas putnu līķu daļas vai jebkādu citu inficētu materiālu vai priekšmetu, kas var būt infekcijas slimības izplatītājs.

Zemkopības ministrija atgādina, ka saskaņā ar normatīvajiem aktiem visiem mājputnu īpašniekiem - arī tad, ja saimniecībā tiek turēti tikai viens vai divi mājputni - Lauksaimniecības datu centrā (LDC) ir jāreģistrē gan ganāmpulks, gan novietne un jāsniedz informācija par putnu skaitu divreiz gadā uz 1. janvāri un 1. jūliju.

Gadījumā, ja putnu gripa tiks konstatēta novietnē, kura nav reģistrējusi mājputnus LDC, tā nevarēs saņemt kompensāciju par slimības dēļ likvidētajiem putniem.

Plašāka informācija par reģistrēšanu pieejama ministrijas mājaslapā.

Saskaņā ar LDC datiem, Latvijā 2017.gada 1.janvārī bija reģistrētas 4367 mājputnu novietnes.

Kā ziņots, ar putnu gripu slimo mājputni - vistas, pīles, zosis, tītari, paipalas, pāvi, fazāni un strausi, retāk citas putnu sugas. Mājputni var inficēties, nonākot kontaktā ar inficētajiem savvaļas putniem vai uzņemot slimības ierosinātāju ar inficētu barību vai ūdeni. Inficēšanās gadījumā jālikvidē visi fermā esošie putni.

Līdz šim putnu gripas H5N8 vīruss konstatēts 25 valstīs - Apvienotajā Karalistē, Čehijā, Francijā, Slovākijā, Slovēnijā, Ungārijā, Polijā, Portugālē, Vācijā, Itālijā, Spānijā, Horvātijā, Grieķijā, Austrijā, Dānijā, Nīderlandē, Zviedrijā, Somijā, Bulgārijā un Rumānijā, kā arī Šveicē, Albānijā, Maķedonijā, Ukrainā un šonedēļ - arī Lietuvā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!