Foto: LETA

Jau tuvākajā laikā Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) vērsīsies pie Krievijas un Baltkrievijas veterinārajiem dienestiem ar aicinājumu atcelt pagājušā gada nogalē piemēroto dzīvo cūku un cūkgaļas importa aizliegumu no Latvijas, informēja PVD Veterinārās uzraudzības departamenta direktora pienākumu izpildītājs Edvīns Oļševskis.

Pirms divām dienām Krievijas iestādes atcēla līdzīgu aizliegumu, kas iepriekš bija piemērots attiecībā uz Lietuvu.

"Tā kā laboratorisko izmeklējumu rezultāti liecina, ka slimība koncentrējas tikai klasiskā cūku mēra inficētajā teritorijā, tātad - konkrētos novados, PVD vērsīsies pie Krievijas un Baltkrievijas uzraudzības iestādēm, aicinot atcelt visai Latvijai noteikto pagaidu importa aizliegumu dzīvu cūku, svaigas cūkgaļas un svaigas cūkgaļas produktu, kā arī kūpinātu cūkgaļas izstrādājumu importam no Latvijas," norādīja Oļševskis.

Tāpat viņš sacīja, ka PVD skatījumā patlaban esošais aizliegums būtu jāpārskata, piemērojot reģionalizācijas principu, proti - attiecinot ierobežojumus tikai uz klasiskā cūku mēra inficēto teritoriju, nevis uz visu Latviju.

PVD pārstāvis arī atgādināja, ka Latvijā mājas cūkām klasiskais cūku mēris kopš pagājušā gada novembra nav konstatēts, tomēr Krievijas un Baltkrievijas pierobežā tas joprojām tiek konstatēts meža cūkām.

"Jāpiebilst, ka svaiga cūkgaļa no Latvijas uz Krieviju eksportēta netika arī pirms aizlieguma. Tāpat arī uz Baltkrieviju netika eksportēta ne svaiga cūkgaļa, ne dzīvas cūkas. Taču trīs līdz pieci Latvijas uzņēmumi līdz aizliegumam uz Krieviju eksportēja auksti kūpinātas, cieti žāvētas desas, aukstos kūpinājumus un citus cūkgaļas izstrādājumus, kas apstrādāti vismaz 70 grādu temperatūrā," norādīja PVD pārstāvis.

Jau ziņots, ka Krievijas Federācijas Veterinārijas un fitosanitārās uzraudzības dienests pirms divām dienām jau atcēlis Lietuvai noteikto aizliegumu ievest Krievijā sugas cūkas, kas tika noteikts 2011.gadā. Lietuvas Valsts pārtikas un veterinārijas dienesta direktors Jons Miļus atzinis, ka tā ir ļoti laba ziņa. Pēc viņa sacītā, par to var pateikties "nemitīgai konstruktīvai un lietišķai sadarbībai ar atbildīgajām Krievijas dienesta amatpersonām".

Klasiskais cūku mēris pērn 26.novembrī tika konstatēts trijās Latgales saimniecībās - divas no tām atrodas Piedrujas pagastā, bet viena - Svariņu pagastā. Visas 14 inficētās cūkas likvidētas, saimniecībās veikta dezinfekcija, savukārt likvidēto dzīvnieku īpašnieki saņēmuši kompensācijas.

Saistībā ar klasiskā cūku mēra uzliesmojumu Latvijā Krievija noteica pagaidu aizliegumu cūkkopības produkcijas importam no Latvijas teritorijas. Krievijas fitosanitārais dienests aizliedza no Latvijas ievest cūkgaļu un cūkgaļas produktus, kuri nav termiski apstrādāti vismaz 70 grādu temperatūrā. Jau iepriekš, 2012.gada 20.martā, Krievija apturēja dzīvu cūku, kā arī citu mājlopu importu no ES dalībvalstīm, lēmumu pamatojot ar infekciozā Šmalenbergas vīrusa izplatību Eiropā.

Savukārt Baltkrievija cūkgaļas importu no Latvijas noteica pērn 23.novembrī.

Latvijā pēdējo reizi saslimšana ar klasisko cūku mēri reģistrēta 1996.gadā, bet Āfrikas cūku mēris Latvijas teritorijā nekad nav reģistrēts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!