Foto: LETA
Pārtikas un veterinārā dienests (PVD) apturējis dārzeņu apstrādes ceha SIA "Jelgavas augļi" darbību Jelgavā, kas uzņēmumam "Baltic Restaurants Latvia" piegādāja grieztos dārzeņus, intervijā LTV sacīja PVD ģenerāldirektors Māris Balodis.

Darbība apturēta, jo konkrētajā uzņēmumā bija nopietni higiēnas pārkāpumi. Balodis paskaidroja, ka cehā piedāvāja grieztus produktus, kas netiek apstrādāti.

Viņš uzsvēra, ka pārbaudes analīžu rezultāti gaidāmi nedēļas beigās, un pagaidām vēl Jelgavas cehu nevar saistīt ar bērnu saslimšanu Siguldā. Ziņots, ka zarnu infekcijas simptomi konstatēti bērniem un darbiniekiem piecās Siguldas pirmsskolas izglītības iestādēs, kurās ēdinātājs ir "Baltic Restaurants Latvia".


Savukārt "Jelgavas augļi" līdzīpašnieks Igors Sidorišins uzskata, ka zarnu infekcijas, kas atklāta Siguldas pirmsskolas izglītības iestādēs, izraisītājs jāmeklē lokāli, Siguldā.

Viņš aģentūrai LETA apgalvoja, ka Pārtikas un veterinārais dienests apturējis uzņēmuma ceha darbību dārzeņu mizošanas spaiņa netīras maliņas dēļ. Turklāt, pēc Sidorišina teiktā, PVD Jelgavas daļa darbību pēc pārbaudes atļāvusi, jo konkrētā atkāpe esot normas robežās, taču vēlāk sekojusi rīcība no PVD Rīgas kolēģiem, kas ceha darbību apturējusi.

Uzņēmuma pārstāvis apgalvoja, ka visi darbinieki, kas strādā ražotnē, ir izgājuši attiecīgās medicīniskās pārbaudes, ievēro higiēnu un atbilstoši noteikumiem apstrādā arī aprīkojumu, ar ko tiek griezti dārzeņi. SIA "Baltic Restaurants Latvia", kas nodrošina ēdināšanu Siguldas bērnudārzos, dārzeņi piegādāti termiski neapstrādāti, jo tāds bijis ēdinātāja pasūtījums.

"Mēs strādājam ar skolām un bērnudārziem Jelgavā, Rīgā, Kurzemē, un viss ir kārtībā. Domāju, iemesls jāmeklē lokāli, varbūt bērni vienu kafejnīcu apmeklējuši," iespējamo infekcijas iemeslu minēja Sidorišins.

Lai arī pārstrādes ceha darbība pašlaik ir apturēta, uzņēmums turpina piegādāt augļus un dārzeņus iestādēm, arī veikalu tīkliem.

Līdz svētdienai zarnu infekcijas simptomi konstatēti 23 cilvēkiem - 19 bērniem un četriem pirmsskolas izglītības iestāžu darbiniekiem no Siguldas un tās apkārtnes. Viens no darbiniekiem arī hospitalizēts.

Iepriekš ziņots, ka PVD apsver iespēju veikt pārbaudes arī citos objektos, kuros ēdināšanas pakalpojumus nodrošina SIA "Baltic Restaurants Latvia".

PVD informēja, ka notikušā kontekstā dienests veic apjomīgas pārbaudes, par kuru rezultātiem ziņos, tiklīdz tie būs. Primāri pārbaudes notiek pirmsskolas izglītības iestādēs, kurās konstatēti saslimšanas gadījumi, kā arī tiek pārbaudīts "Baltic Restaurants Latvia".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!