Foto: LETA
Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) ir atcēlis klasiskā cūku mēra aizsardzības un uzraudzības zonas, kas mājas cūku saslimšanas dēļ bija noteiktas attiecīgi 3 un 10 kilometru rādiusā ap slimības skartajām saimniecībām Piedrujas un Svariņu pagastos, portālu "Delfi" informēja dienestā.

Šajās zonās esošajās saimniecībās atkārtoti ņemtajos mājas cūku asins paraugos klasiskā cūku mēra vīruss nav konstatēts.

Joprojām un vismaz turpmākos divus līdz trīs gadus spēkā būs klasiskā cūku mēra inficētās teritorijas robežas, kas šobrīd ietver Kārsavas, Baltinavas, Rugāju, Balvu, Viļakas, Ciblas, Zilupes, Dagdas, Aglonas un Krāslavas novadus.

Tāpat 12 Daugavpils novada pagastus - Višķu, Ambeļu, Biķernieku, Naujenes, Dubnas, Maļinovas, Tabores, Vecsalienas, Salienas, Skrudalienas, Laucesas un Demenes, trīs Rēzeknes novada pagastus - Kaunatas, Pušas un Mākoņkalna, septiņus Ludzas novada pagastus - Istras, Rundēnu, Pildas, Nirzas, Ņukšu, Isnaudas, Briģu un divus Alūksnes novada pagastus - Pededzes un Liepnas.

Šīs teritorijas robežas var tikt mainītas, ja ārpus tām tiks atklāti jauni meža vai mājas cūku saslimšanas gadījumi ar klasisko cūku mēri, norāda PVD.

Klasiskā cūku mēra inficētajā teritorijā esošajām saimniecībām jānodrošina cūku turēšana telpās, izslēdzot to kontaktu ar meža dzīvniekiem. Pie ieejas dzīvnieku novietnē jābūt dezinfekcijas paklājiem. Mājas cūku pārvietošana inficētajā teritorijā ir jāsaskaņo ar PVD. Dzīvās cūkas no novietnes uz novietni drīkst pārvietot tikai inficētās teritorijas robežās. Inficētajā teritorijā nomedīto mežacūku gaļu ir aizliegts laist pārtikas apritē. Visas nomedītās mežacūkas laboratoriski jāizmeklē un tās nedrīkst izvest ārpus inficētās teritorijas.

Līdz šim klasiskā cūku mēra inficētajā teritorijā PVD ir pārbaudījis 1697 saimniecības. Jauni mājas cūku saslimšanas gadījumi ar klasisko cūku mēri nav konstatēti. PVD pārbaudes turpina. Tāpat klasiskā cūku mēra inficētajā teritorijā PVD turpina pārbaudīt un laboratoriski izmeklēt arī visas nomedītās un mirušās mežacūkas.

Šobrīd laboratoriski izmeklētas 708 mežacūkas, 68 mežacūkām ir konstatētas klasiskā cūku mēra antivielas, bet 29 no tām - arī klasiskā cūku mēra vīruss.

Lai ierobežotu klasiskā cūku mēra izplatīšanos mežacūku populācijā, PVD pavasarī plāno mežacūku vakcinēšanu pret klasisko cūku mēri, taču, lai slimību izskaustu, šādas vakcinācijas kampaņas būs jāorganizē vēl vairākus gadus.

Klasiskais cūku mēris ir lipīga infekcijas slimība, ar kuru slimo kā meža, tā arī mājas cūkas. Slimības pazīmes - augsta ķermeņa temperatūra (40°C), konjunktivīts, kustību koordinācijas un centrālās nervu sistēmas darbības traucējumi. Uz saslimušā dzīvnieka ādas - īpaši uz ausīm, astes, vēdera un kāju iekšpusē, novērojami asins izplūdumi. Slimās sivēnmātes var abortēt, sivēni piedzimt vārgi, atsevišķos gadījumos - nedzīvi. Saslimšana parasti beidzas ar cūku nobeigšanos.

Jau vēstīts, ka klasiskais cūku mēris Latvijā vispirms konstatēts mežacūkām, bet  novembra nogalē lipīgā slimība konstatēta arī vairāk nekā desmit mājas cūkām trijās Latgales piemājas saimniecībās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!