Foto: Shutterstock

Pārtikas un veterinārais dienests, balstoties uz vairāku ES regulu pantiem, pieņēmusi lēmumu no tirdzniecības visā Latvijā atsaukt no Ukrainas importētās olas, kas nav atbilstoši marķētas, maldinot patērētājus par dējējvistu turēšanas metodi.

Latvijas tirgū nonākušas no Ukrainas importētās olas, uz kuru iepakojuma norādīts "kūtī dētas olas", taču Eiropas Savienība un Ukraina joprojām nav harmonizējusi dzīvnieku labturības standartus, tādēļ uz olu iepakojuma redzamā vietā un viegli salasāmā formā jābūt norādēm, ka tās ražotas neatbilstoši ES pieņemtajiem standartiem. Uz importēto olu iepakojumiem nedrīkst izmantot apzīmējumus, kas norāda par ES izmantotām dējējvistu turēšanas metodēm.

Šis ir atkārtots patērētāju maldināšanas gadījums par dzīvnieku labturības apstākļiem, negodprātīgi izmantojot patērētāju uzticību. Pirms diviem gadiem, kad Eiropas tirgū sāka parādīties no Ukrainas importētās "sprostu olas" jeb olas, kas marķētas ar Nr.3, Eiropas Komisija norādīja, ka uz šo olu iepakojuma jābūt marķējumam "Ražots ES standartiem neatbilstoši".

Eiropas ražotāji, tostarp Latvijas, investē vairākus miljonus eiro, lai izpildītu ES prasības un varētu likumīgi lietot ES noteiktos olu marķējumus.

25.martā Eiropas Olu ražotāju, pakotāju un tirgotāju asociācijas (EEPTA) valdes sanāksmē Eiropas Komisijas DG AGRI pārstāve Diāna Spiteri ziņoja, ka Ukraina ir apņēmusies uzlabot dzīvnieku labturību regulējušos aktus un harmonizēt tos ar Eiropas regulām, taču ne ātrāk kā līdz 2026.gadam. Līdz ES un Ukrainas ražošanas standartu un dzīvnieku labturības prasību harmonizācijai, uz importēto olu iepakojumiem jābūt norādei "Ražots neatbilstoši ES standartiem".



Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!