Foto: LETA

Iestājoties tveicīgajam laikam lauksaimniecības dzīvnieku turētājiem vajadzētu domāt, kā pasargāt dzīvniekus no sāpēm, stresa, kā arī nopietnām veselības problēmām, ko rada knišļu un citu asinssūcēju kukaiņu kodumi, tāpēc knišļu "aktīvajā" periodā - maijā un jūnijā - dzīvniekus ganībās vajadzētu laist dienas vidū un pa nakti līdz saules lēktam, atgādina Pārtikas un veterinārais dienests (PVD).

Ja novērojama knišļu masveida savairošanās, nevajadzētu dzīvniekus laist ārā, uzsver PVD.

Pirms izlaišanas ganībās, dzīvnieki būtu jāapstrādā ar līdzekļiem, kas paredzēti kaitēkļu atbaidīšanai, taču pirms to iegādes jākonsultējas ar veterinārārstu, jo līdzekļu sastāvā var būt vielas, kuru lietošana produktīvajiem dzīvniekiem ir aizliegta.

Asinssūcēji kukaiņi vislabprātāk kož ķermeņa daļās, uz kurām ir maz apmatojuma - tesmenī, tāpēc ieteicams iegādāties ziedes, ar kurām ārstē tesmeņa iekaisumus.

Ja dzīvnieki ir sakosti, tie jāved (vēlams transportēt nevis dzīt) uz novietni vai zem nojumes un nekavējoties jāizsauc veterinārārsts.

Tāpat jāparūpējas, lai dzīvnieki nepārkarst. Parasti tas notiek, atrodoties atklātās ganībās, bezvējā, kā arī transportēšanas laikā.

Pārkaršanas pazīmes - dzīvnieki ir nomākti, saguruši, tiem ir nespēks, karsta āda, ātrs pulss un elpošana, var novērot muskuļu trīcēšanu un krampjus, acu un mutes gļotāda kļūst tumši sarkana vai zilgana.

Lai pasargātu dzīvniekus no pārkaršanas, tiem jādod pietiekami daudz auksta dzeramā ūdens un, ja iespējams, jāmaina sasilušais ūdens pret vēsu.

Nevajadzētu govis, aitas, cūkas un, jo īpaši, zirgus ganīt karstajā diennakts laikā, no pulksten 12 līdz pulksten 16, tiešos saules staros, vai arī jāparūpējas, lai tie atrastos nojumē vai koku ēnā.

Mītnēs turētajiem dzīvniekiem, bet jo īpaši putniem, kažokzvēriem un cūkām, jānodrošina ventilācija, gaisa apmaiņa, bet ne caurvējš un, ja iespējams, jāparedz dzīvniekiem lielāka platība, lai tie nebūtu saspiesti.

Transportēšanas laikā transporta līdzeklī nevajadzētu ievietot pārāk daudz dzīvniekus un jānodrošina tiem ventilācija. Ja transportēšanas laiks ir ilgs, jācenšas ik pēc laika apstāties, lai padzirdinātu dzīvniekus un izvēdinātu transporta līdzekli.

Ja pamanītas pārkaršanas pazīmes, nekavējoties jāzvana veterinārārstam.

Pārāk augsta temperatūra nelabvēlīgi ietekmē lauksaimniecības dzīvnieku veselību un produktivitāti.

Regulāri atrodoties pārāk augstā temperatūrā dzīvniekiem samazinās apetīte, tie kļūst mazkustīgi, samazinās produktivitāte - izslaukums, dzīvmasas diennakts pieaugums.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!