Foto: Shutterstock

Sociālajos tīklos aizvien biežāk tiek publicēti sludinājumi, kuros tiek piedāvāta cūkgaļa, vistas gaļa vai citu dzīvnieku izcelsmes gaļa – šiem sludinājumiem Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) seko līdzi.

Uzņēmumiem, kuri nodarbojas ar jebkādu pārtikas produktu tirdzniecību internetā, vienalga, vai tie šos produktus ražo, vai nodarbojas tikai ar izplatīšanu, ir obligāti jābūt reģistrētiem PVD, skaidro dienests.

Ja pārtikas ražotājs/ izplatītājs ir reģistrēts (tātad – dienestam ir zināma tā atrašanās vieta un tas tiek regulāri pārbaudīts), patērētājs var būt drošs par iegādāto produkciju. Savukārt, ja pārtikas ražotājs/izplatītājs dienestā nav reģistrēts, tas darbojas nelegāli (dienestam par šo uzņēmumu nav informācijas), līdz ar to dienests nav pārliecinājies par šāda uzņēmuma un tā ražotās/izplatītās produkcijas atbilstību nekaitīguma prasībām.

PVD aicina patērētājus pirms pirkuma veikšanas vienmēr pārliecināties, vai uzņēmums ir reģistrēts PVD. Tāpat PVD aicina uzņēmumus, publicējot sludinājumus internetā, norādīt arī PVD reģistrācijas numuru, lai patērētāji var pārliecināties, ka pārdevējs ir reģistrēts dienestā, tātad – drošs.

Kas attiecas uz gaļu, pārtikas apritē (arī, ja tā tiek izplatīta ar sludinājumu palīdzību) drīkst nonākt tikai PVD atzītā vai reģistrētā (mājputni un zaķveidīgie un medījamie) kautuvē kautu dzīvnieku gaļa, kurai ir veikta veterinārā ekspertīze. Latvijā normatīvie akti paredz, ka visām kautuvēm ir jāziņo par kaušanas laikiem Pārtikas un veterinārajam dienestam, kura pilnvarots veterinārārsts veic dzīvnieku pirmskaušanas apskati un pēckaušanas veterināro ekspertīzi, un pieņem lēmumu par gaļas derīgumu pārtikā un aizdomu gadījumos ņem paraugus laboratoriskajai izmeklēšanai, piemēram, lai pārliecinātos, par antibakteriālo līdzekļu vai noteiktu slimību klātbūtni. Visiem dzīvniekiem kas var pārnēsāt trihinellas kāpurus, tiek veikti izmeklējumi uz trihinellozes klātbūtni. Šādā veidā tiek garantēta pārtikas atbilstība nekaitīguma prasībām, skaidro PVD.

Dienests atgādina, ka mājās kautu dzīvnieku gaļu var lietot tikai savas mājsaimniecības ietvaros.

"Kā pārliecināties, vai gaļa ir iegūta atzītā kautuvē? Ja tiek tirgoti gaļas liemeņi, pusliemeņi, ceturdaļliemeņi vai liemeņa sestā daļa (puse sadalīta trijās daļās), tad uz katras daļas jābūt ovālam zīmogam, kurā redzams PVD atzītas kautuves numurs un norāde - LV vai Latvija, ja kautuve atrodas Latvijā (vai citas ES dalībvalsts nosaukums) un EK - Eiropas kopienas saīsinājums. Latvijā kautu dzīvnieku liemeņu marķējumā būs norādīts kaušanas kārtas numurs: pirmajā rindā: 0 – gada pēdējais cipars, 23 – gada nedēļa, 5 - nedēļas diena (piektdiena) un otrā rindā kaušanas numurs," skaidro PVD .

Ja gaļa ir fasēta, tad marķējuma informācijai jābūt uz preces iepakojuma. Gaļu drīkst dalīt un galapatērētājam realizēt kā svaigu gaļu tikai atzītos gaļas pārstrādes uzņēmumos un mazumtirdzniecības uzņēmumos.

Nezināmas izcelsmes produkti apdraud patērētāju veselību, jo tie var būt ražoti, pārvadāti un izplatīti nepiemērotos higiēnas apstākļos un neatbilstošā temperatūra, pieļaujot pārtikas piesārņojuma riskus, skaidro PVD. Iegādājoties pārtikas produktus, it īpaši dzīvnieku izcelsmes produktus – gaļu, zivis un olas, no nelegāliem tirgoņiem, tiek apdraudēta patērētāju veselība.

PVD veic e-vides monitoringu, sazinās ar sludinājumu sniedzējiem, izskaidro nosacījumus, kuri jāievēro, lai varētu ražot/tirgot pārtikas produktus un tad, ja ir noskaidrots ka persona veic nelikumīgas darbības un neņem vērā ieteikumus darbību legalizēt, tiek veikts kontrolpirkums.

Ir gadījumi, kad pēc saziņas ar PVD darbinieku sludinājuma sniedzējs reģistrē savu darbību, bet ir gadījumi, kad pārstāj reaģēt uz jautājumiem un bloķē piekļuvi profilam.

Veicot kontrolpirkumus, visbiežāk tiek konstatēts, ka ražošana notiek nepiemērotos apstākļos, kā arī vairumā gadījumu arī produkcijas transportēšana notiek nepiemērotos, nehigiēniskos apstākļos, kas var radīt produkcijas piesārņojumu un patogēno mikroorganismu savairošanos.

Pēdējais nopietnākais gadījums tika konstatēts pērnā gada vasarā, kad PVD, sekojot dažādiem sludinājumiem "Facebook" vietnē, Bauskas novada Jauncodē atklāja nelegālu svaigas gaļas sadales vietu, kā arī pieķēra kādu uzņēmumu nelegālā svaigas gaļas tirdzniecībā.

Tāpat ik pa laikam dienests saņem sūdzības par gaļas kvalitāti, taču ne saistībā ar tās izplatīšanu "Facebook" vai citviet internetā.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!