Foto: stock.xchng
Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) vairākās Latvijas kautuvēs, kā arī gaļas pārstrādes uzņēmumā "Forevers" atklājis aizdomīgas darbības ar zirgu gaļu, to nenorādot saražoto produktu izcelsmē, portālu "Delfi" informēja dienestā.

Pēc ārkārtas pārbaudēm Latvijas kautuvēs un gaļas pārstrādes uzņēmumos atklāts, ka vairāk nekā puse no 416 pērn Latvijā nokautajiem zirgiem jeb 272 zirgi ir nokauti SIA "Aibi" kautuvē, un lielākā daļa no tiem jeb 203 zirgi ir piegādāti gaļas pārstrādes uzņēmumam "Forevers".

Pārbaudes abos uzņēmumos joprojām turpinās, taču jau šobrīd iegūtā informācija liecinot par to, ka gandrīz visos gadījumos "Aibi" no 203 zirgiem iegūto gaļu pārstrādes uzņēmumam "Forevers" piegādājusi kā liellopu gaļu. To apliecina pavadzīmes, kurās redzami zirgu identifikācijas numuri ar skaidru norādi, ka piegādājamā prece ir liellopu gaļa.

"Forevers" ražoto produktu marķējumā zirgu gaļa kā sastāvdaļa nav minēta.

PVD trešdien ir saņēmis informāciju, ka Vācijas laboratorijā pārbaudītajos "Forevers" produkcijas paraugos ir konstatēta zirgu gaļa, tāpēc jau tuvākajā laikā tiek gaidīti testēšanas pārskati.

Šim pašam pārstrādes uzņēmumam zirgu gaļu kā liellopu gaļu ir piegādājis arī SIA "Heinors" – starpnieks, kurš kādā citā kautuvē kautu zirgu gaļu ar jaunu pavadzīmi, kurā tā uzdota par liellopu gaļu, piegādājis SIA "Forevers".

Pārkāpumus PVD ir konstatējis arī trīs citās kautuvēs - SIA "Viļumene", ZS "Kalnpierbes" un SIA "Musino", kurās nav nodrošināta zirgu gaļas izsekojamība.

Visos gadījumos par konstatētajiem pārkāpumiem PVD ir uzsācis administratīvā pārkāpuma lietas. Apkopotā informācija tālāk tiks nosūtīta arī tiesībsargājošajām iestādēm un Valsts ieņēmumu dienestam.

Kopumā Latvijā ir 82 kautuves. Pagājušajā gadā tajās nokauti 90 096 liellopi, 406 423 cūkas un 416 zirgi. 15 kautuvēs ir atļauts kaut zirgus. Zirgi kauti deviņās no tām.

Eiropas Komisija ir uzdevusi visu dalībvalstu pārtikas apriti uzraugošajām iestādēm veikt liellopu gaļu saturošu produktu DNS pārbaudes, lai pārliecinātos, vai tie patiešām satur liellopu, nevis zirgu gaļu.

PVD, saskaņā ar Eiropas Komisijas norādēm, kopumā noņems 50 paraugus zirgu DNS noteikšanai.

Tāpat plānots ņemt 10 paraugus kautuvēs fenilbutazona atliekvielu noteikšanai zirgu gaļā. Pagājušajā gadā PVD laboratoriskai izmeklēšanai uz šo zāļu atliekvielām nosūtīja trīs paraugus, taču nevienā no tiem atliekvielas netika konstatētas.

PVD atgādina, ka zirgu gaļa, ja tā iegūta legālā kautuvē un ir pārbaudīta, nerada draudus patērētāju veselībai, taču ražotāja pienākums ir to norādīt produkta marķējumā, jo patērētājam, kurš maksā par produktu, ko tas iegādājas, ir tiesības zināt no kā produkts sastāv.

Kā liecina "Lursoft" datu bāzē pieejamā informācija, "Forevers" vienīgais īpašnieks un valdes loceklis ir Andrejs Ždans. 2011.gadā uzņēmums apgrozījis 12,02 miljonus latu. Gadu uzņēmums noslēdzis ar 771 461 lata peļņu.

Savukārt "Aibi" pilnībā pieder Artim Ielejam. Šis uzņēmums pērn apgrozījis 3,83 miljonus latu un gadu noslēdzis ar 188 713 latu peļņu.

SIA "Heinors" īpašnieks un paraksta tiesīgais valdes loceklis ir Edgars Truķis. Uzņēmuma apgrozījums pērn bijis 2,51 miljons latu, bet peļņa – pēc nodokļiem – 29 645 lati. Bet SIA "Viļumene" 100% īpašnieks ir Juris Vidomskis, bet valdē darbojas Maija Vidomska. "Viļumenes" apgrozījums pērn bijis 82 522 lati, bet gadu uzņēmums noslēdzis ar 6343 latu zaudējumiem.

Zemnieku saimniecības "Musino" vienīgais īpašnieks ir Ilmārs Mainulis un tās apgrozījums pērn bijis 52 769 lati, savukārt gads noslēgts ar 538 latu zaudējumiem. Savukārt zemnieku saimniecība "Kalnpierbes" pieder Ilzei Vaļģei un tās apgrozījums pērn bijis vairāk nekā viens miljons latu, bet peļņa – 478 562 lati.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!