Foto: LETA

Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) konstatējis, ka jūnija sākumā AS "Grobiņa" kažokzvēru audzētavā ūdeļu mazuļi nav gājuši bojā dzīvnieku labturības prasību pārkāpumu dēļ, līdz ar to pieņemts lēmums par lietvedības izbeigšanu administratīvo pārkāpumu lietā.

Kā informēja PVD pārstāve Ilze Meistere, PVD rīcībā esošā informācija liecina, ka bojā gājušo ūdeļu skaits nepārsniedz dzīvnieku mazuļu dabisko mirstības procentu. Pirmajā dzīves mēnesī dažādu dabisku faktoru dēļ, piemēram, slimības, iedzimtība, pirmajās dzīves dienās var iet bojā līdz pat 20%, bet pirmā dzīves mēneša beigās līdz 0,1% ūdeļu mazuļu.

Vienlaikus PVD norāda - kažokzvēru audzētavas rīcībā pakaišu nodrošināšanai bija pietiekami daudz salmu, kas labi uzsūc mitrumu un nodrošina siltumu, tādēļ nav skaidrs, kādēļ "Grobiņa" kā argumentu ūdeļu bojāejai min sadarbības partnera savlaicīgi nepiegādātās skaidas.

Turklāt jūnija sākumā ūdeļu mazuļi bija 20-30 dienas veci, tātad tiem jau bija nostabilizējusies termoregulācija un izveidojies kažoks. Lai aukstuma dēļ ietu bojā mēnesi vecas ūdeles, gaisa temperatūrai ilgstoši būtu jānoslīd zem nulle grādiem un jābūt virknei papildu faktoru, piemēram, slapjumam migā, slimībai, iedzimtībai, kas var veicināt dzīvnieku bojāeju, taču arī tad tā nebūtu masveida.

Kā ziņots, "Grobiņā" jūnija sākumā aukstuma dēļ bojā gāja 472 ūdeļu mazuļi. Notikušais uzņēmumam radīja ap 5000 eiro zaudējumus, savukārt negadījuma izmeklēšanā iesaistījās arī policija.

Kā iepriekš atzina "Grobiņas" padomes locekle Argita Jaunsleine, uzņēmums pieļāvis kļūdu, laikus nevēršoties pie kolēģiem, kā arī uzņemas pilnu atbildību par notikušo. "Mēģinājām migas siltināt ar salmiem, diemžēl izrādījās, ka tas nav pietiekami. Pat neienāca prātā, ka naktis būs tik aukstas, ka ūdeles nosals. Protams, ja mēs būtu vērsušies pie citiem pēc palīdzības, iespējams, šāda nelaime nenotiktu. Turpmāk gādāsim, lai uzņēmumā būtu pietiekamas pakaišu rezerves," sacīja Jaunsleine.

Tāpat viņa norādīja, ka uzņēmums joprojām uztur prasību par zaudējumu piedziņu no pakaišu piegādātāja SIA "Daibi".

Bojāgājušās ūdeles nebija apdrošinātas, jo ūdeļu mazuļus apdrošina, sākot ar 1.jūliju, kad tie ir sasnieguši zināmu vecumu. Saskaņā ar uzņēmuma plānu un biznesa specifiku ūdeles bija paredzēts audzēt no maija sākuma līdz novembra beigām.

Uzņēmuma "Grobiņa" abās fermās, no kurām viena atrodas Grobiņas novada Dubeņu pagastā, bet otra - Pāvilostas novada Vērgales pagastā, kopumā tiek audzēti 165 000 ūdeļu.

Jau vēstīts, ka "Grobiņa" pagājušajā gadā strādāja ar 2,879 miljonu eiro apgrozījumu, kas ir par 23% mazāk nekā 3,722 miljoni eiro iepriekšējā gadā. Savukārt zaudējumi ir 1,657 miljoni eiro salīdzinājumā ar 783 420 eiro peļņu iepriekšējā gadā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!