Foto: LETA

Klasiskā cūku mēra inficētās teritorijas robežas Latgales reģionā ceturtdien tiek paplašinātas līdz pat Igaunijas robežai, portālu "Delfi" informēja Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) Sabiedrisko attiecību daļas vadītāja
Ilze Meistere.

Šī teritorija ietver Daugavpils novada Tabores, Vecsalienas, Salienas, Skrudalienas, Laucesas un Demenes pagastus, Kārsavas, Baltinavas, Rugāju, Balvu un Viļakas novadus, kā arī divus pagastus – Pededzes un Liepnas Alūksnes novadā, Pušas pagastu Rēzeknes novadā un atkārtoti iekļaujot inficētajā teritorijā Rēzeknes novada Kaunatas un Mākoņkalna pagastus.

Tādējādi šobrīd par klasiskā cūku mēra inficēto teritoriju ir uzskatāmi sekojoši Latvijas novadi - Kārsavas, Baltinavas, Rugāju, Balvu, Viļakas, Ciblas, Zilupes, Dagdas, Aglonas, Krāslavas, kā arī 12 Daugavpils novada pagasti - Višķu, Ambeļu, Biķernieku, Naujenes, Dubnas, Maļinovas, Tabores, Vecsalienas, Salienas, Skrudalienas, Laucesas, Demenes, trīs Rēzeknes novada pagasti – Kaunatas, Pušas un Mākoņkalna, septiņi Ludzas novada pagasti - Istras, Rundēnu, Pildas, Nirzas, Ņukšu, Isnaudas, Briģu un divi Alūksnes novada pagasti – Pededzes un Liepnas.

Klasiskā cūku mēra inficētās teritorijas robežas ir mainītas, jo klasiskais cūku mēris konstatēts arī vienai Balvu novadā nomedītai mežacūkai.

Šobrīd laboratoriski izmeklētas ir 440 mežacūkas, 31 mežacūkai ir konstatētas klasiskā cūku mēra antivielas, bet 17 no tām – arī klasiskā cūku mēra vīruss. Jauni mājas cūku saslimšanas gadījumi nav konstatēti.

Klasiskā cūku mēra inficētajā teritorijā PVD pārbauda un laboratoriski izmeklē visas nomedītās un mirušās mežacūkas, tās nedrīkst izvest no karantīnas zonas. Tāpat šajā teritorijā PVD pārbauda visas mājas cūku novietnes un ņem cūku asins paraugus laboratoriskai izmeklēšanai.

PVD atgādina, ka saimniecībām, kuras atrodas inficētajā teritorijā, jānodrošina cūku turēšana telpās, izslēdzot jebkuru to kontaktu ar meža dzīvniekiem. Pie ieejas dzīvnieku novietnē jābūt dezinfekcijas paklājiem. Mājas cūku pārvietošana karantīnas zonā ir jāsaskaņo ar PVD. Aizliegts laist pārtikas apritē karantīnas zonā nomedīto mežacūku gaļu.

Klasiskais cūku mēris ir lipīga infekcijas slimība, ar kuru slimo kā meža, tā arī mājas cūkas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!