Foto: LETA

Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) pārbaudīs 20 Latvijā tirgotu ārvalstīs ražoto pārtikas produktu sastāvu, lai noteiktu, vai šie produkti ir identiski Rietumeiropā tirgotajiem produktiem, piektdien intervijā LNT raidījumā "900 sekundes" teica zemkopības ministrs Jānis Dūklavs (ZZS).

PVD pārbaudīšot to 20 produktu paraugus, par kuriem kā par aizdomīgiem visvairāk runājot cilvēki, izteicās ministrs.

Laikraksts "Neatkarīgā" piektdien vēsta, ka PVD lūgs piešķirt finansējumu laboratorisko analīžu veikšanai. "Paraugu skaits, produktu veidi, paraugu noņemšanas vietas, termiņi ir jautājumi, kas vēl tikai tiks apspriesti, jo ir saistīti gan ar finanšu apjomu, ko plānots šim mērķim atvēlēt, gan ar, piemēram, laboratorijas iespējām noņemtos paraugus pārbaudīt – vai to varēs veikt BIOR vai būs nepieciešams iesaistīt kādu citu references laboratoriju. No tā arī ir atkarīgi termiņi. Jau tuvākajā laikā par šiem jautājumiem ir plānota sanāksme Zemkopības ministrijā," laikrakstam sacījusi PVD Sabiedrisko attiecību daļas vadītāja Ilze Meistere.

"Neatkarīgā" atgādina, ka pirms pāris gadiem lielveikals "Sky" rīkoja reklāmas akciju "Saturam ir nozīme", kurā aicināja pirkt pazīstamu zīmolu preces, kas īpaši ražotas Rietumeiropas, nevis Austrumeiropas tirgum. Tā, piemēram, "Sky" veikalos varēja iegādāties riekstu krēmu "Nutella" ar 7,5% vājpiena pulveri, lai gan citos veikalos šis pats produkts saturēja vien 6,6% vājpiena pulvera. Viens "Nutella" bija ražots Rietumeiropai, otrs – Austrumeiropai.

Pēc tam, kad PVD būs veicis pārbaudi, varēs secināt, cik daudz Latvijā ir pārtikas produktu, kuru sastāvs atšķiras atkarībā no tā, kādam tirgum tas ir paredzēts, lēš "Neatkarīgā".

Dūklavs laikrakstam "Neatkarīgā" izteicies, ka "nav pieņemami, ja viena zīmola produkti dažādās Eiropas Savienības valstīs tiek tirgoti atšķirīgā kvalitātē. Ja Eiropas Komisijas prezidenta teiktais par zemākas kvalitātes pārtikas pārdošanu atsevišķās Eiropas Savienības valstīs, tajā skaitā arī Latvijā, atbilst patiesībai, tad es rosināšu izmaiņas Eiropas Savienības normatīvajos dokumentos, kas aizliegtu pārtikas ražošanas uzņēmumiem ražot viena zīmola pārtikas produktus ar atšķirīgu sastāvu. Latvijas iedzīvotājiem ir tiesības zināt, kuri ārvalstu pārtikas ražošanas uzņēmumi piekopj negodīgu komercpraksi".

Jau vēstīts, ka Eiropas Komisijas prezidents Žans Klods Junkers izteicies, ka Austrumeiropa ir pelnījusi tikpat kvalitatīvu pārtiku, kāda jau ir pieejama pārējā Eiropā.

"Savienībā, kurā valda vienlīdzība, nevar būt otrās kategorijas patērētāji," sacīja EK vadītājs.

"Es nepieļaušu, ka dažviet Eiropā patērētājiem tiek pārdota zemākas kvalitātes pārtika, nekā citās valstīs. Slovāki savos zivju pirkstiņos nav pelnījuši saņemt mazāk zivju. Ungāri savās maltītēs – mazāk gaļas. Čehi – mazāk kakao šokolādē."

"ES likumdošana šādu praksi aizliedz jau šobrīd. Mums jāsagatavo savas nacionālās varas iestādes ar vairāk pilnvarām, lai šādu nelikumīgo praksi izskaustu, lai kur arī tā pastāvētu," sacīja Junkers.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!