Foto: AFI

Šogad visi zirgu dzimtas dzīvnieki - zirgi, poniji, ēzeļi, zebras, mūļi, kuri sasnieguši 12 mēnešu vecumu un neatkarīgi no tā vai tie tika izmeklēti iepriekšējos gados, laboratoriski jāizmeklē uz zirgu infekciozo anēmiju, atgādina Pārtikas un veterinārais dienests (PVD).

Zirgu infekciozās anēmijas uzraudzības, kontroles un apkarošanas kārtību, kā arī dzīvnieka īpašnieka vai turētāja atbildību nosaka valdības noteikumi, kuri ir spēkā no 2012.gada 10.janvāra.

Visas izmaksas zirgu infekciozās anēmijas noteikšanai sedz dzīvnieku īpašnieks vai turētājs.

Gadījumos, ja laboratoriskajos izmeklējumos konstatē zirgu infekciozo anēmiju, slimais dzīvnieks īpašniekam vai turētājam divu nedēļu laikā jāeitanizē vai jānosūta nokaušanai. Līdz slimā dzīvnieka likvidēšanai slimības skartās novietnes dzīvniekiem tiek noteikts pārvietošanas aizliegums.

Zirgu infekciozā anēmija ir zirgu dzimtas dzīvnieku infekcijas slimība, kas raksturojas ar mainīgu drudzi, anēmiju, tūskām un asins izlijumiem ādā un gļotādās, dzīvnieka progresējošu novājēšanu. Slimības pazīmes var būt ļoti vāji izteiktas un tikai laboratoriska izmeklēšana var noteikt dzīvnieka saslimšanu. Uzņēmīgi ir tikai viennadži – zirgu dzimtas dzīvnieki. Infekcijas pārnešana notiek ar asinīm, ko galvenokārt mehāniski veic asinssūcēji kukaiņi, un aprīkojumu, kas kontaminēts ar asinīm, izdalījumiem no dzīvnieka. Kumeļi var inficēties no slimas ķēves dzemdību laikā.

Slimības ārstēšana ir aizliegta.

No 2013.gada dzīvniekiem laboratoriskā izmeklēšana zirgu infekciozās anēmijas noteikšanai būs jāveic vienu reizi trijos gados.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!