Foto: Shutterstock
Jauniešu biznesa projektu konkursa komanda "Get Smart" Jelgavas novadā organizēs interešu pulciņus skolēniem, kuros varēs apgūt informācijas un komunikācijas tehnoloģiju prasmes – datoriku, programmēšanu un elektroniku.

Komandas pārstāve Gundega Marčenko stāsta, ka komandas mērķis ir izveidot sociāli atbildīgu uzņēmumu, sniedzot iespēju Jelgavas un Jelgavas novadam iedzīvotājiem attīstīties IKT jomās. Lai gan sākotnēji apmācību centrs koncentrēsies uz bērnu un jauniešu interešu izglītību un zinātkāres attīstīšanu, paplašinoties komanda pievērsīsies arī pieaugušo mūžizglītībai un sociālajai uzņēmējdarbībai.

"Get Smart" pārstāve Marčenko nenoliedz, ka Jelgavā un Jelgavas novadā interešu izglītību IKT jomā iespējams apgūt pulciņos skolās, kā arī bērnu un jauniešu centrā "Jauda". Tomēr komanda uzskata, ka mācību iestādes piesaista vien ierobežotu skaitu interesentu. Tāpēc "Get Smart" mācību centrā laipni gaidīs gan pirmsskolas vecuma bērnus, gan 12. klašu skolēnus, kuriem komanda piedāvās vecumam un interesēm atbilstošas nodarbības, kuras vadīs jauni savas jomas speciālisti, cenšoties skolēnus ieinteresēt un iedegties par tēmām, ko viņi apgūst.

Vēlāk "Get Smart" plāno pievērsties arī studentiem un pieaugušajiem, piedāvājot mūžizglītības programmas, kuru mērķis būs apmācīt uzņēmumu darbinieku vadības un automātikas sistēmu projektēšanā un programmēšanā. "Mērķauditorija šiem kursiem būtu ražošanas, sistēmu integratoru, projektēšanas uzņēmumu darbinieki, kuriem šīs prasmes nepieciešamas uzņēmumā ienākot tehnoloģijām," stāsta Marčenko.

"Radām novadam" konkursā "Get Smart" komanda ir ieguvusi mentoru – "JCI Latvia" viceprezidenti Jekaterinu Šimi, kura palīdz komandai dziļāk izprast nepieciešamos resursus biznesa izveidei un motivē turpināt darbu.

Septembrī komanda ar savu plānu iepazīstinās Jelgavas novadu. "Get Smart" ir izpētījusi novada attīstības programmu, kurā kā viens no mērķiem izcelts ieguldījums kvalitatīvā izglītībā, kas rada pamatu konkurētspējīga darbaspēka attīstībai novadā, kā arī jaunu interešu izglītības un profesionālās ievirzes izglītības programmu piedāvāšana, kas paplašinās iespējas novadniekiem veiksmīgāk izvēlēties profesiju un veidot savu karjeru.

Komanda apzinās, ka atbilst šim plānam, kā arī Jelgavas ilgtermiņa attīstības vīzijai līdz 2020. gadam, kur minēts – Jelgava ir Zemgales plānošanas reģiona nacionālas nozīmes attīstības centrs, kurā koncentrējas izglītības, pētniecības un jauninājumu potenciāls, kas dod pozitīvu ilgtspējīgas attīstības stimulu reģiona un valsts attīstībai kopumā.

"Mūsu vīzija tiešā veidā saskan ar Jelgavas un Jelgavas novada plāniem radīt ko jaunu un inovatīvu. Mūsu piedāvājums ir veidot mācību centru, kurā varēs apgūt darba tirgū pieprasītas zināšanas IKT jomās, tādējādi veicinot arī uzņēmējdarbības un ekonomikas izaugsmi," par projekta izdošanos pārliecināta ir Marčenko.

Komandas izvēle par labu Jelgavas novadam kritusi gan skolu tīkla un universitātes dēļ, gan tāpēc, ka daļa komandas biedru novadā dzīvo un vasarās to apciemo. "Lai arī "Radām novadam" mērķis ir nest labumu novadam, mēs neatmetam domu par labuma nešanu ne tikai Jelgavas novadam, bet ari Jelgavas pilsētai," pauž Marčenko.

Komandā "Get Smart" pulcējušies trīs entuziasti – Gundega Marčenko, Juris Fedotovs un Jānis Bukovskis. Gundega un Juris dzīvo Jelgavā, bet Jāņa dzīve rit Rīgā, lai gan arī Jelgavas novads Jānim nav svešs, jo šeit ģimenes mājā viņš šeit pavadījis neskaitāmas vasaras.

Gundega ir specializējusies pedagoģijā un šobrīd strādā lielākajā Latvijas sākumskolā, vadot informātikas, datorikas, kā arī interešu izglītības nodarbības jomās, kas saistītas ar IKT.

Juris studē maģistratūrā un strādā par automātikas inženieri. Viņam ir pieredze dažādu veidu programmēšanā, automātikā un elektronikā. Viņš ir vadījis savas jomas seminārus arī ārpus Latvijas.

Arī Jāņa darbs tiešā veidā saistīts ar IKT. Viņš strādā par programmēšanas inženieri/darbu vadītāju, lepojoties ar plašu pieredzi programmēšanā, automātikā, elektronikā, šo jomu pielietojumu radošajā industrijā.

Konkursa "Radām novadam" mērķis ir dot iespēju apliecināt sevi talantīgiem un uzņēmīgiem Latvijas jauniešiem, izstrādājot un īstenojot dažādus biznesa projektus Latvijas novados.

Konkursu organizē biedrība "Radām novadam" sadarbībā ar portālu "Delfi". Konkurss īstenots "Erasmus+: Jaunatne darbībā" un Izglītības un zinātnes ministrijas Jaunatnes politikas valsts programmas 2017. gadam valsts budžeta finansējuma ietvaros.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!