Foto: Shutterstock

Jauniešu biznesa projektu konkursa "Radām novadam" komanda "Amber Coast" Priekules novadā no betona ražos lieto bruģi, sētu stabus, apmales, mēbeles un citus izstrādājumus.

"Amber Coast" pārstāvis Uldis Strēlis stāsta, ka idejas pamatā bijusi doma sākt biznesu ar pēc iespējas mazākiem ieguldījumiem. "Vēlams, lai ieceri varētu īstenot vecāku garāžā. Šobrīd esam apstājušies pie idejas par betona izstrādājumu ražošanu. Betons ir ļoti radošs materiāls, no kā iespējams izgatavot ļoti daudz dažādu lietu. Tomēr tas ir arī materiāls, kas ir daudz smagāks par plastmasu un daudziem metāliem. Tomēr izgatavot, kaut ko no betona ir nesalīdzināmi vieglāk nekā kaut ko metāla vai plastmasas," stāsta Strēlis, atklājot, ka komanda iecerējusi izveidot ražotni, kurā koncentrētos uz ar stikla šķiedru pastiprināta betona izstrādājumiem.

Izstrādājumu saraksts ir garš – betona apdares materiāli, mēbeles, dekoratīvie priekšmeti, santehnika, arhitiktūras formas. Šobrīd "Amber Coast" izstrādā trīsdimensionālus betona flīžu modeļus, kurus jau drīzumā piedāvās pircējiem.

Strēlis vērtē, ka Latvijā ir minimāls šādu produktu piedāvājums. "Internetā atradu tikai divus uzņēmumus, kas piedāvā ko līdzīgu. Jāsaka, ka Latvijā ražotus šķiedru betona izstrādājumus internetā neatradu vispār. Uzskatu, ka tā ir brīva niša Baltijā, tādēļ skatos ļoti pozitīvi uz mūsu iespējām," iespēju ienākt tirgū vērtē "Amber Coast" pārstāvis.

Ar savu piedāvājumu "Amber Coast" cer ieinteresēt pašvaldības, skolas, sabiedriskās organizācijas, arhitektus, interjera dizainerus, ainavu arhitektus, kā arī privātpersonas.

Strēlis prognozē, ka mēneša laikā varētu tikt nodibināts uzņēmums un interesentiem tiks piedāvāti pirmie produkti. "Šobrīd esam ļoti tuvu lūzuma punktam. Ja atradīsim nedaudz līdzekļus, varēsim sākt strauji attīstīties," paredz "Amber Coast pārstāvis.

Kā stāsta Strēlis, Priekules novadā trūkst jaunu uzņēmumu, ideju un cilvēku, kuri būtu gatavi realizēt biznesa ieceres. Nenotiek arīdzan gandrīz nekādi pasākumi uzņēmējdarbības atbalstam. "Uzskatu, ka "Radām novadam" konkurss būs reāla iespēja novadam paspīdēt uz daudzu citu novadu fona bez kādām īpašām aktivitātēm no paša novada puses," lēš Strēlis. Viņš paredz, ka lielais attālums no Rīgas "Amber Coast" varētu nākt par labu, jo līdzās novadam nebūs konkurējošu komandu.

Visi "Amber Coast" komandas biedri ir priekulnieki, kuriem, kā stāsta Strēlis, "palīgā nāk mājas sienas". Komandas kapteinis Uldis Strēlis – ideju autors un komandas dzinējspēks. Guntars Jankus strādā Priekules novada pašvaldībā un palīdz ar rakstisko daļu. Elza Līga Strēle ir kapteiņa māsa, kura šobrīd mācās Latvijas Lauksaimniecības universitātē (LLU) un vēlas gūt reālu pieredzi uzņēmējdarbības uzsākšanā, kas var ļoti palīdzēt vēlākajā karjerā.

"Mums ļoti svarīga ir brīvība un šis konkurss varbūt ir mūsu lielā iespēja sākt ko savu un kļūt neatkarīgiem no citiem darba devējiem. Tas nenozīmē, ka sagaidām vieglu ceļu savā priekšā. Tieši otrādi, mēs paredzam, ka iespējams vēlēsimies, kaut vispār nebūtu sākuši. Tomēr, ceļš uz lieliem mērķiem nekad nav viegls!" dalību konkursā rezumē Strēlis.

Konkursa "Radām novadam" mērķis ir dot iespēju apliecināt sevi talantīgiem un uzņēmīgiem Latvijas jauniešiem, izstrādājot un īstenojot dažādus biznesa projektus Latvijas novados.

Konkursu organizē biedrība "Radām novadam" sadarbībā ar portālu "Delfi". Konkurss īstenots "Erasmus+: Jaunatne darbībā" un Izglītības un zinātnes ministrijas Jaunatnes politikas valsts programmas 2017. gadam valsts budžeta finansējuma ietvaros.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!