Jauniešu biznesa projektu konkursa "Radām novadam" komanda "Saldus smukumi" savā novadā vēlas īstenot četras idejas – vēžu audzēšanu un tirdzniecību, hidrografikas druku, apvienotu auto drifta trasi un "Airsoft" laukumu, kā arī automātisko kārbu servisu.

Par ideju attīstību gādā komandas kapteinis Nauris Meija, kurš Latvijas Lauksaimniecības universitātē studē komercdarbību un uzņēmumu vadību. Lai gan vairums "Radām novadam" komandu savā novadā apņēmušās īstenot tikai vienu biznesa ideju, Meija sarunā ar portālu "Delfi" uzstāj, ka viņš apņēmies īstenot visas četras.

Vēžu audzēšanas un tirdzniecības ieceres īstenošanā Meija paļaujas uz Saldus novada atbalstu, kas biznesam varētu piešķirt ūdenstilpni vēžu audzēšanai. Meija zina stāstīt, ka Saldū ir vairākas karjeras, dzirnavu dīķis un upe, kur mīt vēži. "Skaties, kur gribi – visur vēži. Bet cits jautājums, kā tie tiek izmantoti. Pārsvarā vēžus iegūst maluzvejniecībā," teic "Saldus smukumu" kapteinis, kurš zina stāstīt, ka arī teritoriju privātīpašnieki iesaistījušies cīņā ar maluzvejniekiem.

Legāli nozvejotie vēži galvenokārt ceļos uz ārzemju tirgiem. "Latvijā arī, piemēram, restorānos. Bet galvenokārt būs eksports uz Lietuvu, kur jau daļēji esam nodibinājuši sakarus," stāsta Meija.

"Saldus smukumi" plāno nodarboties arī ar hidrografiku. "Ūdenī ir jāiemērc izdrukāta plēvīte ar rakstu. Minūtes laikā plēvīte izšķīst. Tad jāpārsmidzina aktivators. Pēc tam šajā ūdenī var iemērkt detaļu ar blīvu virsmu, piemēram, metālu, koku vai plastmasu. Šis objekts ūdenī nokrāsojas vai nu ar rakstu, logo vai jebko citu," hidrografikas drukas procesu izskaidro Meija.

Šādas metodes priekšrocības, salīdzinot ar citiem krāsošanas paņēmieniem, ir ātrums (detaļu krāsošana aizņem trīs līdz piecas minūtes), iespēja iegūt unikālu rakstu, resursu taupīšana un kvalitatīvs krāsas pārklājums. Hidrografiku izmanto, piemēram, ķiveru un automašīnu riepu disku krāsošanai.

Meija gan atzīst, ka Saldus novadā pieprasījums hidrografikas drukāšanai varētu būt neliels, tomēr viņš ir pārliecināts, ka klienti atradīsies citviet Latvijā un ārzemēs. "Saldus smukumi" cer, ka pašvaldībai ieceres īstenošanai nodrošinās telpas.

Trešā komandas iecere saistīta ar Saldus novadā aktuālu problēmu – drifta entuziastiem, kuri adrenalīnu gūst pilsētas ielās un lielveikalu stāvlaukumos, neskatoties uz to, ka pašvaldība par šādām aktivitātēm ir noteikusi sodu. Problēma samilzusi pēc tam, kad aizvērusies privātā autotrase, kura pēdējos gados bijusi sliktā stāvoklī.

"Pašvaldībai nevis jāmeklē, kā sodīt, bet gan jārod risinājums," stāsta Meija, kurš vēlētos novadā radīt jaunu trasi autobraucējiem. Turklāt ieguvums būtu arī tiem, kurus drifts neuzrunā, jo tur būtu iekārtots arī "Airsoft" laukums. "Dienu dienā jau visi nebrauks uz trasi "plēst riepas". Sadalīsim, ka vienās brīvdienās ir driftēšana un sacensības, bet nākamajā - "Airsoft" sacensības un spēles," plānu ieskicē Meija.

Savukārt automātisko pārnesuma kārbu servisa izveidē "Saldus smukumi" vērš uzmanību uz Cēsīs strādājošo uzņēmumu "Recro", kuri Latvijā pirmie uzsāka automātisko kārbu restaurāciju. Divi Meijas draugi ir strādājuši "Recro", tāpēc varēs piedāvāt gan zināšanas, gan kontaktus.

"Saldus smukumu" trijotne nāk no Saldus novada. Meija gan norāda, ka komanda drīzumā varētu strauji paplašināties, jo četru ideju realizācijai nepietiek darba roku. "Kad lektors izstāstīja par "Radām novadam" projektu, es biju šokā, jo nevienam [kursabiedram] nebija interese par to. Nākamā problēma bija atrast komandas biedrus, jo grūti atrast apņēmīgus jauniešus," klāsta Meija.

"Ne velti aizgāju studēt. Gribu taisīt savu biznesu. Ja šādu iespēju piedāvā, tad ko vēl citu gaidīt? Ja man piedāvā sponsorēt un palīdzēt visu ātrāk izdarīt, tad ko gan vēl var prasīt," rezumē "Saldus smukumu" kapteinis Meija.

Konkursa mērķis ir dot iespēju apliecināt sevi talantīgiem un uzņēmīgiem Latvijas jauniešiem, izstrādājot un īstenojot dažādus biznesa projektus Latvijas novados.

Konkursu organizē biedrība "Radām novadam" sadarbībā ar portālu "Delfi". Konkurss īstenots "Erasmus+: Jaunatne darbībā" un Izglītības un zinātnes ministrijas Jaunatnes politikas valsts programmas 2017. gadam valsts budžeta finansējuma ietvaros.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!