Foto: Shutterstock

Lielveikalu tīkls "Rimi Latvia" pēc LTV raidījuma "Aizliegtais paņēmiens" atklātā no tirdzniecības izņēmis savas mātes kompānijas zviedru uzņēmuma "Ica" zīmola "I love Eco" medu, kas fasēts Dānijā, bet pats medus nācis no Bulgārijas un Rumānijas, pirmdien ziņoja raidījums.

Raidījums medus paraugu testā, kas tika veikts laboratorijā "Bior", secinājis, ka šajā medū pārsniegts Latvijas likumdošanā atļautais hidroksimetilfurfurola jeb HMF īpatsvars, kas ir kancerogēna viela.

Hidroksimetilfurfurols ir viela, kas atzīta par kancerogēnu un kas rodas medus sildīšanas procesā, ko savukārt fasētāji dara, lai medu padarītu patērētājiem tīkamāku, proti, viendabīgu, šķidru un caurspīdīgu. Pārtikas veterinārais dienests sācis pārbaudi arī par vēl diviem paraugiem – Latvijas uzņēmuma "Vinnis" fasētu medu, kā arī par Vācijas zīmola "Langnese" medu. Šajā gadījumā jautājums ir, vai šis medus, kura daļēja izcelsme ir norādīta ārpus Eiropas Savienības, nāk vai nenāk no tropu valstīm, no kurām HMF īpatsvars ir atļauts lielāks, norādīja raidījums.

"Lai noskaidrotu, kas varētu būt par iemeslu šai te neatbilstībai un lemtu par tālāko rīcību, mēs sazinājāmies ar pašu ražotāju un lūdzām skaidrojumu. Attiecīgi ražotājs apstiprināja, ka ir uzsākti papildus testi, jo regulārajās kontrolēs, ko viņi veic saviem produktiem šāda nekāda novirze vai neatbilstība līdz šim nav bijusi konstatēta, un līdz tam brītiņam, protams, šis te produkts ir izņemts no tirdzniecības visos RIMI veikalos," raidījumam sacījusi "Rimi" pārstāve Dace Preisa.

Kopumā "Aizliegtais paņēmiens" analīzes veica 14 medus paraugus, tostarp analizējot hidroksimetilfurfurola jeb HMF līmeni.

Atļautais HMF īpatsvars medū ir 40 mg/kg

Raidījuma "Aizliegtais paņēmiens" testa rezultāti:

Medus. Firma "Vinnis". Izcelsme ES un ārpus ES. 59,3

Medus "I love Eco". Fasēts Dānijā, medus no Bulgārijas un Rumānijas. 57,6

Medus "Langnese" no Vācijas. Norādītā izcelsme: ES un ārpus ES. 41,5

Medus, fasēts Lietuvā. Firma "Medaus pirkliai.". Izcelsme ES un ārpus ES. 29,6

"Latvijas Bio Mazie Kokini". Latvija. Ievākts Latgalē. 18,1

Liepziedu medus. Firma "Deiva". Izcelsme: Latvija. 15,1

Dažādu ziedu medus. Firma "Deiva". Izcelsme. Latvija. 14,6

Liepziedu medus. Firma "Vinnis". Izcelsme ES un ārpus ES. 13,6

Ziedu medus Liepkalni. Firmā "HAR". Ādažu novadā. 11,5

Medus no zemnieku saimniecības Jaunjaunzemi. Latvija. 8,04

Āboliņa – amoliņa ziedu medus no Auces novada. 3,11

Medus no Ķemeru Nacionālā parka. 1,8

Dažādu ziedu medus, zemnieku saimniecība Rubeņi. 1,59

Liepu medus. Firma "Meduspils". Zem 1.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!