Foto: DELFI

Starptautiski, Eiropas Komisijas akceptēti eksperti pārbaudīs ekonomisko pamatojumu aptuveni 30 miljonu latu vērtam "Rīgas Ūdens" (RŪ) projektam, kas paredz paplašināt un atjaunot ūdenssaimniecību Rīgas Mārupes, Bolderājas un Katlakalna apkaimē, kā arī uzlabot ūdensņemšanas vietu Baltezerā, svētdien ziņoja Latvijas Televīzijas raidījums "De Facto".

Raidījums informē, ka aptuveni pirms gada, 2010.gada decembrī Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija, Rīgas dome un RŪ noslēdza trīspusēju līgumu par vērienīga ūdenssaimniecības projekta īstenošanu ar Eiropas Kohēzijas fonda līdzfinansējumu – aptuveni 14 miljoniem latu. Kopējā projekta summa ir aptuveni divreiz lielāka. Rīgas Ūdensapgādes attīstības 4.kārtas īstenošanai pirms gada pārskaitīts arī pirmais Eiropas fondu avansa maksājums – septiņi miljoni latu. Tomēr visu šo laiku tas stāvējis kontā un tautsaimniecībā nav nonācis, norāda raidījums.

Tikai nesen noslēdzies pirmais iepirkums par ūdensvada un kanalizācijas izbūvi Mārupē. Slēgtā konkursā starp iepriekš atlasītiem pretendentiem uzvarējusi kompānija "Skonto būve" ar piedāvājumu darbus veikt par gandrīz 18 miljoniem latu, kas ir par četriem miljoniem dārgāk, nekā speciāli nolīgti eksperti bija aprēķinājuši, cik šim projektam būtu jāizmaksā, informē "De Facto".

RŪ projektu attīstības direktors Aivars Zants skaidro, ka Mārupe ir unikāla vieta. "Šis pilsētas administratīvais rajons – Mārupe, acīmredzot netika atbilstoši novērtēts no sarežģītības pakāpes," skaidroja amatpersona. RŪ ir gatavs pierādīt, ka ieceres Mārupē īstenojamas tieši par šādu summu, jo Mārupe patiešām esot unikāla vieta. RŪ akcionārs, Rīgas vicemērs Andris Ameriks par projekta dārdzību nebrīnās, bet neaizmirst uzsvērt, ka, protams, gribētu kvalitāti dabūt par lētu naudu: "Mēs gribam kvalitatīvu funkciju, atbilstošu Latvijas likumdošanai".

Savukārt būvkompānijas pārstāvji projekta sadārdzinājumu par gandrīz 30% gada laikā skaidro, norādot: "Tā ir šodienas tirgus cena, un "Skonto Būvei" ir lētākais piedāvājums."

"De Facto" informē, ka pārējās projekta daļās gan Bolderājas, gan Katlakalna ūdensapgādes tehniskie projekti jau tiek pārstrādāti un padarīti ekonomiskāki un lētāki, iespējams, pat par procentiem piecpadsmit. Savukārt Mārupes projektu RŪ nesola padarīt lētāku, bet cer jau tuvākajā laikā noslēgt līgumu ar "Skonto būvi", lai nebūtu jāpārstrādā tehniskais projekts, kam aprīlī beidzas derīguma termiņš.

Tikmēr Vides ministrija pieprasījusi paskaidrojumus vairs ne par vienu līgumu, bet par visu projekta izmaksām kopumā, informē raidījums. Tā kā tā kopējā summa pietuvojusies 50 miljoniem eiro, izvērtēšanā piesaistīti arī Eiropas Komisijas atzīti starptautiski eksperti. "Mūsu mērķis ir sasniegt zināmas kvalitātes pakalpojumus Rīgas teritorijā, nevis kaut ko samazināt. Bet mums ir jāizvērtē, vai par šo cenu būvēt noteikto tīklu ir ekonomiski pamatoti. Un tas ir ekspertu uzdevums. Eksperti pateiks, cik pamatoti ir ieguldīt šādu līdzekļu apjomu šādā darbībā," raidījumam atklāj Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas Projektu uzraudzības departamenta direktors Jurijs Spiridonovs.

Ekspertu uzdevums būs arī salīdzināt Rīgas ūdenssaimniecības ieceres un izmaksas ar citām Eiropas pilsētām pie līdzīgiem apstākļiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!