Foto: LETA

Saistībā ar cigarešu nelegālu tirdzniecību sabiedrības uzmanības centrā nonākušajā "Rīgas Centrāltirgū" (RCT) saskatāmas ne vien politiķu, bet arī Rīgas domei pietuvinātu juristu intereses, vēsta Latvijas Televīzijas (LTV) raidījums "De facto".

RCT šonedēļ paziņoja firmai "Tirdzniecības nams Latgales priekšpilsētā" par nomas līguma laušanu no janvāra vidus. Šis uzņēmums apsaimniekoja teritoriju, kurā LTV fiksēja labi organizētu nelegālo cigarešu tirgošanu. Aizdomās par dalību šajā grupā tiesa kā drošības līdzekli piemērojusi apcietinājumu vienai firmas darbiniecei un valdes loceklim Vilnim Visoram.

"Tirdzniecības namam Latgales priekšpilsētā" ir trīs īpašnieki. Kopš 2013. gada ceturtā daļa kapitāldaļu pieder Zanei Vilcānei. Viņa ir individuāli praktizējoša zvērināta advokāte, kurai ir arī papildu prakses vieta - advokātu birojs "Dzanuškāns & Partneri".

Biroja dibinātājs Jānis Dzanuškāns ilgus gadus līdz pat šim Rīgas domes sasaukumam bija agrākā Rīgas mēra un "Saskaņas" līdera Nila Ušakova ārštata padomnieks juridiskajos jautājumos. Pēdējā laikā Dzanuškāna vārds tiek saistīts ar Rīgas domes Neatkarīgo deputātu frakciju (NDF), kas izveidojās pavasarī, kad viņus no savām rindām izslēdza "Saskaņa". Starp izslēgtajiem bija arī Vadims Baraņņiks, kurš kopš pavasara līdz novembra vidum bija Rīgas vicemērs un RCT kapitāldaļu turētājs.

Vilcāne uzskata, ka vēršanās pret viņai daļēji piederošo uzņēmumu esot nepamatota, jo tas daudzkārt lūdzis policijai cīnīties ar nelegālo cigarešu tirgotājiem. Ar profesionālo advokātes darbību viņas bizness neesot saistīts un politikā viņa vispār nelienot, uzsvērusi Vilcāne. Vaicāta, vai pret viņu kā Dzanuškāna kolēģi no RCT valdes puses nebija labāka attieksme, Vilcāne to kategoriski noliegusi.

Vilcānes sadarbība ar Rīgas domes struktūrām sākusies 2011. gadā un turpinājusies sešus gadus. Tolaik Rīgas domes Juridiskā pārvalde ar viņu noslēdza līgumu par juridisko pakalpojumu sniegšanu. Vilcāne iepirkuma procedūrā esot bijusi uzaicināta kā vienīgā pretendente, un būtiska loma esot bijusi ieteikumiem no Rīgas mēra Ušakova biroja, kurā tolaik darbojās Dzanuškāns. Juridisko pakalpojumu līgumus ar Vilcāni slēdzis arī domes Mājokļu un vides departaments.

RCT valdes priekšsēdētājs Artis Druvinieks apliecinājis, ka Dzanuškānam šogad bijusi interese par RCT: "Mēs ar Dzanuškāna kungu esam vienreiz tikušies, bet man īsti nebija līdz galam skaidrs tikšanās iemesls. (..) Mēs satikāmies uz ielas, bet tā nebija nejauša tikšanās. Tā bija ieplānota tikšanās. Mēs satikāmies, iepazināmies, bet tur nebija nekas vairāk, jo es īsti arī neizpratu šīs tikšanās iemeslu. (..) Kontekstā ar Centrāltirgu, jā. Bija tāda saruna, kā jums tur iet, kā jums tur visas izmaiņas."

Druvinieks nav atklājis, kas šo tikšanos organizējis, tomēr esot bijis noprotams, ka tas bijis kāds no RCT politiskajiem pārraugiem. Saistīti ar RCT bija trīs NDF pārstāvji - kapitāldaļu turētājs Baranņiks, kā arī Valērijs Petrovs un Vitālijs Dubovs, kuri vienlaikus bija RCT valdes padomnieki. Tieši ar Petrova novembra vidū iesniegto ziņojumu par valdes darbu Baraņņiks pamatoja tās atlaišanu.

Petrovs stāstījis, ka ziņojumā uzsvēris, ka RCT valde strādā neefektīvi un ka daži jautājumi, kuri ir risināti, neatbilst RCT interesēm, piemēram, par rūpniecības tirgus iznomāšanu.

Rūpniecības preču tirgus teritorija kopš 2013. gada ir iznomāta SIA "Promenex". Nomnieks bija apņēmies ierīkot satiksmes mezglu, kurā būtu stāvvietas un tirdzniecības vietas, taču medijos izskanējušas versijas par plāniem teritorijā būvēt lielveikalu un par Ušakova bijušā ekonomikas padomnieka Ērika Teilāna iespējamajām interesēm šai procesā. Pēc nomas līguma beigām RCT ēkas būtu jāatpērk pēc tirgus vērtības - šādus grozījumus līgumā 2017.gada pavasarī akceptēja toreizējais kapitāldaļu turētājs Ušakovs.

Tagadējais Rīgas mērs Oļegs Burovs (GKR) sapulcē piedalījies kā Īpašuma departamenta direktors un norādījis, ka līguma nosacījumi pašvaldībai nav izdevīgi, tomēr tas neesot ņemts vērā. "Ja šobrīd investors, nomnieks atnāk ar lūgumu pagarināt būvniecības termiņu, es teicu, ka mums vajadzētu izmantot šo iespēju un, ja mēs piekrītam atvērt līgumu un pamainīt termiņu, tad vienlaicīgi vajadzētu izņemt tos punktus, kas pašvaldībai vai centrāltirgum nav izdevīgi. Par šiem punktiem diskusija notiek līdz šodienai," piebildis Burovs.

Pēc pēdējām pārmaiņām RCT darba attiecības pārtrauktas ar dažiem darbiniekiem, kurus uzskatot par Baraņņika uzticības personām, tai skaitā Petrovu. Tas noticis, jo šobrīd valdei esot "brīvas rokas", bet iepriekš viņus atlaist bijis aizliegts.

Janvārī pašvaldības kapitālsabiedrību, tātad arī RCT pārraudzībā gaidāmas izmaiņas - tās jānodod domes izpilddirektoram vai viņa padotajiem, tāpēc jau tagad Rīgas domē valdošās partijas un grupas pauž idejas, ka jāveido izpilddirektora vietnieka amati, kuros, visticamāk, nonāks politiķiem pietuvinātas personas, vēsta raidījums.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!