Foto: Pixabay
Gada beigas ir labs laiks, kad savilkt bilanci par paveikto, un to izdarījām arī "Delfi Bizness" redakcijā, apkopojot mūsu lasītākos rakstus. Lasītāju uzmanību šogad piesaistīja dažādi notikumi, taču jāatzīmē, ka vairumu no tiem lielākā vai mazākā mērā, protams, ietekmēja Krievijas iebrukums Ukrainā šā gada februāra beigās.

Uzreiz pēc Krievijas sāktā kara Ukrainā par sankcijām pret iebrucējiem paziņoja gan Eiropas Savienība (ES), gan ASV. Tostarp tika runāts arī par Krievijas banku atslēgšanu no starptautiskās maksājumu sistēmas SWIFT, kas ļoti interesēja arī mūsu lasītājus.

Karš Ukrainā un Rietumeiropas valstu centieni meklēt alternatīvas Krievijas energoresursiem bija viens no iemesliem, kas pasaulē izraisījis energoresursu krīzi un kā rezultātā gāzes un elektrības cenas "kāpa debesīs", un gan iedzīvotāju, gan uzņēmumu vidū valdīja vispārējs satraukums, kā nomaksāt rēķinus un vai gāzes apkures sezonā pietiks. Vienlaikus augstās energoresursu cenas arī nozīmēja, ka enerģētikas nozares flagmaņiem "Latvijas Gāze" un "Latvenergo" strādāja ar ievērojamu apgrozījuma pieaugumu, kā arī peļņu.

Elektrības cenu kāpums, kā arī valsts atbalsts šogad izraisīja īstu bumu saules paneļu uzstādīšanā. Lielo optimismu gada nogalē gan nomainīja liela šūmēšanās par valstij piederošo uzņēmumu "Augstsprieguma tīkls" un "Sadales tīkls" gaidāmajiem tarifu kāpumiem, kas daudziem raisīja bažas par to, vai saules paneļu uzstādīšana turpmāk būs izdevīga.

Šā gada pavasarī un vasarā bija divi ar pārtikas mazumtirdzniecību saistīti notikumi, kas piesaistīja mūsu lasītāju pastiprinātu uzmanību. Šā gada maijā saistībā ar pirms vairākiem gadiem nogalinātā maksātnespējas administratora Mārtiņa Bunkus slepkavību tika aizturēti ar pārtikas mazumtirdzniecības tīklu "Mego" saistītie uzņēmēji Mihails Uļmans un Aleksandrs Babenko. Savukārt vasaras noslēgumā – augusta vidū – Latvijā darbu sāka jauns pārtikas mazumtirgotājs "Spar". Daudzus, protams, satrauca novērotais veikalos – cenas strauji kāpa gan pārtikai, gan daudz kam citam.

Daudz apspriests temats šogad bijis kredītmaksājumu palielinājums, kas saistīts ar Euribor jeb Eiropas starpbanku tirgus procenta likmes kāpumu.

Gada beigās visu acis bija pievērstas kārtējai banku krīzei – šoreiz pie tās vainīga bija "Baltic International Bank".

'Brīdinājuma šāviens': Ko jaunās sankcijas nozīmē Krievijai un vai Rietumi atļausies vairāk

Foto: TASS/Scanpix/LETA

ASV, Eiropa, Kanāda un Lielbritānija nupat atklājušas savas sankcijas pret Krieviju, norādot, ka, ja tā turpinās virzīties tālāk Ukrainā, tad sankciju klāstu paplašinās. Pagaidām sankcijas tiek vērtētas kā salīdzinoši maigas, kas būtiski Krievijas ekonomiku neietekmēs, bet, ja tiks iedarbināta sankciju "pilnā programma", tad Krievijas ekonomikas perspektīvas kļūs ļoti drūmas.

Tomēr Rietumiem nākas laipot, un pastāv jautājums, vai valstis atļausies ieviest pilno sankciju komplektu.

"Delfi Bizness" skaidro – kāpēc ārvalstu ekonomisti jaunās sankcijas dēvē par brīdinājuma šāvienu un vai tās ir pietiekami efektīvas? Ko jaunās sankcijas nozīmē Krievijas ekonomikai un vai tās ir skarbākas nekā iepriekšējās? Kuri valstu piemērotie nosacījumi Krievijas ekonomiku skars visbargāk un vai nepieciešami spēcīgāki instrumenti.

Lasīt vairāk

Izjutīs daudzi. Kā Latvijas uzņēmumus un iedzīvotājus skars Krievijas atslēgšana no SWIFT?

Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Pēdējo dienu laikā aktīvi tiek runāts par vairāku Krievijas banku atslēgšanu no SWIFT sistēmas, taču ir skaidrs, ka tas ietekmēs ne tikai Krievijas uzņēmējus un vietējos iedzīvotājus, bet arī daļu Latvijā strādājošo uzņēmēju un iedzīvotāju. Tādēļ "Delfi Bizness" skaidro, kas šo ietekmi izjutīs visizteiktāk un kādā veidā?

Lasīt vairāk

600 eiro mēnesī par gāzi 180 eiro maksājuma vietā. Kādēļ gāzes rēķini kāpj debesīs?

Foto: F64

Dabasgāzes tirgotāja "Latvijas gāze" klienti, kuri apsilda savus mājokļus ar gāzi, pēdējās dienās saņēmuši nepatīkamas ziņas – izlīdzinātā maksājuma izmantotājiem ikmēneša gāzes rēķins pieaugs vairākas reizes. "Delfi Bizness" skaidro, kādēļ rēķini par gāzi pieauguši tik ievērojami un vai tos kaut kā ir iespējams samazināt.

Lasīt vairāk

Vai energokompānijas peldas naudā uz iedzīvotāju rēķina?

Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Bez ziņām par lielākiem apkures un elektrības rēķiniem sabiedrisko telpu septembra sākumā arī pāršalca vēsts, ka Latvijas energokompānijas "Latvenergo" un "Latvijas Gāze" šogad pirmajā pusgadā strādājušas ar rekordpeļņu. Augstāki tarifi kopā ar lielāku šo kompāniju peļņu liek uzdot jautājumu – vai energokompānijas pelna uz iedzīvotāju rēķina?

Lasīt vairāk

'Sadales tīkls' jaunajā tarifu projektā iecerējis lietotājus dalīt divās grupās

Foto: Imago/Scanpix/LETA

Uzņēmumi AS "Sadales tīkls" (ST) un AS "Augstsprieguma tīkls" (AST) līdz šim atraduši variantus, kā mazināt nākamgad gaidāmos tarifu pieaugumus, taču darbs turpinās, norāda abu uzņēmumu vadītāji. Vienlaikus kompāniju pārstāvji skaidro, ka bez tarifu celšanas pilnībā nevar iztikt, jo citādi uzņēmumiem nāksies konstanti strādāt ar zaudējumiem.

Šobrīd ir identificēti aptuveni 9 virzieni, kā esošo situāciju risināt, un līdz 20. decembrim premjers Krišjānis Kariņš gaida analīzi, kurš no risinājumiem varētu būt valstiski vispareizākais ilgtermiņā.

Lasīt vairāk

Bažas par saules paneļu neizdevīgumu – 'Sadales tīkls' skaidro, kā lietotājus ietekmēs tarifa celšana

Foto: Publicitātes attēli

Pagājušajā nedēļā asas diskusijas publiskajā telpā izraisīja AS "Sadales tīkla" paziņojums, ka uzņēmums no nākamā gada vasaras plāno celt elektroenerģijas sadales tarifu vidēji par 75%. Pats "Sadales tīkls" to skaidro galvenokārt ar izmaksu pieaugumu 183 miljonu eiro apmērā. "Delfi Bizness" skaidro, vai bažām par turpmāku saules paneļu uzstādīšanas neizdevīgumu ir pamats.

Lasīt vairāk

Mihails Uļmans: miljonārs, lielākais zemes īpašnieks – no kā sastāv viņa bagātība?

Foto: F64

Saistībā ar Mārtiņa Bunkus slepkavību aizturētais uzņēmējs Mihails Uļmans līdz šim saimniekojis ar plašu vērienu – viņš daudzus gadus ierindojas Latvijas miljonāru saraksta augšgalā, bijis lielākais privātais zemes īpašnieks un izpelnījies citus titulus dažādos mūsu valsts turīgāko cilvēku sarakstos.

Viņa pārstāvētie uzņēmumi darbojas visdažādākajās jomas – sākot no nekustamā īpašuma pārvaldīšanas un mazumtirdzniecības līdz pat kūdras ieguvei un zivju pārstrādei, taču, atskatoties pagātnē, daži no uzņēmumiem iesaistīti skaļos darījumos un tiesvedībās. Portāls "Delfi Bizness" pēta, kā attīstījies Uļmana bizness un kas viņam pieder šobrīd.

Lasīt vairāk

'Tas nav viss'. ECB paredz turpināt celt procentu likmes inflācijas savaldīšanai

Foto: AFP/Scanpix/LETA

Cenšoties iegrožot straujo cenu kāpumu eirozonā, Eiropas Centrālā banka (ECB) kopš šā gada jūlija paaugstinājusi procentu likmes jau par 200 bāzes punktiem, kas ir straujākais pieaugums eiro vēsturē.

"Galamērķis ir skaidrs, un mēs to vēl to neesam sasnieguši," intervijā ekskluzīvi portālam "Delfi Bizness" saka Eiropas Centrālās bankas (ECB) prezidente Kristīne Lagarda (Christine Lagarde). Viņa norāda, ka ECB ir apņēmusies darīt visu, kas nepieciešams, lai panāktu inflācijas atgriešanos 2% mērķa līmenī.

Lasīt vairāk

Vilcmeiers: 'Spar' ir globāla spēka priekšrocība, kuru izjutīs gan pircēji, gan tirdzniecības nozare

Foto: Publicitātes attēli

Potenciālie franšīzes ņēmēji pat nav jāpārvilina no citiem Latvijā strādājošajiem veikalu tīkliem, tie piesakās paši, jo vēlas izmantot "Spar" globālo spēku gan attiecībā uz preču sagādi, gan cenām, intervijā "Delfi Bizness" atklāj veikalu ķēdes attīstītāja "Spar Latvija" valdes priekšsēdētājs Andris Vilcmeiers. "Spar" tikko sācis izvērst savu tīklu Latvijā – pagaidām atvērti divi veikali: Saldū un Liepājā.

Lasīt vairāk

Mājokļu cenas nonākušas krustcelēs; Euribor iedunkā tirgu

Foto: LETA

Atšķirībā no Vācijas, kur kopējais dzīves dārdzības pieaugums un aizņemšanās izmaksu kāpums nekustamā īpašuma tirgus ekspertiem, pēc "Reuters" aptaujas, liek prognozēt mājokļu cenu samazinājumu vidēji par 3,5% nākamgad, Latvijas tirgus dalībnieki un analītiķi ar tik konkrētiem skaitļiem neaizraujas.

Lasīt vairāk

Vairāki sodi, aizdomīga nauda un arābu investors – kā līdz šim strādāja 'Baltic International Bank'

Foto: Publicitātes foto

Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK) nupat paziņojusi, ka aptur finanšu pakalpojumu sniegšanu "Baltic International Bank SE". Banka pēdējo gadu laikā ne vienu reizi vien nonākusi uzrauga uzmanības lokā saistībā ar dažādiem pārkāpumiem, par kuriem piemēroti arī vairāki sodi, kā arī tās vārds figurējis ārvalstu dokumentos saistībā ar jurista Sergeja Magņitska un Ukrainas gāztā prezidenta Viktora Janukoviča vārdiem.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!