Foto: Publicitātes foto

Šā gada martā, salīdzinot ar 2016. gada martu, vidējais ražotāju cenu līmenis Latvijas rūpniecībā ir palielinājies par 2%, liecina Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) dati.

Tostarp vietējā tirgū realizētajai produkcijai cenas palielinājušās par 1,6%, savukārt eksportētajai produkcijai – par 2,3%. Eksportam uz eirozonas valstīm cenas augušas par 2,1%, eksportam uz ārpus eirozonas valstīm – par 2,5%.

"Būtiskākā ietekme bija cenu pieaugumam pārtikas produktu ražošanā, kā arī atkritumu savākšanā, apstrādē un izvietošanā, kā arī materiālu pārstrādē, bet lielākā pazeminošā ietekme bija elektroenerģijas ražošanā," min CSP.

Šā gada martā salīdzinājumā ar februāri ražotāju cenu līmenis Latvijas rūpniecībā palielinājās par 0,1%. Vietējā tirgū realizētajai produkcijai cenu līmenis samazinājās par 0,1%, savukārt eksportētajai produkcijai palielinājās par 0,3%. Eksportam uz eirozonas valstīm cenu līmenis pieauga par 0,2%, eksportam uz ārpus eirozonas valstīm – par 0,4%.

"Ražotāju cenu pārmaiņas mēneša laikā visvairāk ietekmēja cenu pieaugums koksnes, koka un korķa izstrādājumu ražošanā, izņemot mēbeles, un atkritumu savākšanā (izņemot bīstamos atkritumus)," vērtē statistiķi.

Šogad informāciju par ražotāju cenām rūpniecībā sniedz vairāk nekā 610 uzņēmumi, kuri indeksa aprēķiniem katru mēnesi CSP paziņo ap 2,6 tūkstošiem cenu, no tām 1,4 tūkstoši par vietējā tirgū un 1,2 tūkstoši par eksporta tirgos realizēto produkciju un rūpnieciskajiem pakalpojumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!