Foto: DELFI

2013. gadā, salīdzinājumā ar 2012. gada vidējo līmeni, ražotāju cenas Latvijas rūpniecībā palielinājušās par 1,5%, liecina Centrālās Statistikas pārvaldes (CSP) dati.

Vietējā tirgū realizētās produkcijas cenas pieauga par 0,8%, bet eksportētajai produkcijai - par 2,3%.

Vislielākie cenu kāpumi bija ādas un ādas izstrādājumu ražošanā (par 10,9%), poligrāfijā un ierakstu reproducēšanā (par 8,7%), ieguves rūpniecībā un karjeru izstrādē (par 4,1%), citur neklasificētu iekārtu, mehānismu un darba mašīnu ražošanā (par 3,7%) un koksnes un koka izstrādājumu (izņemot mēbeles) ražošanā (par 3,5%).

Lielākie cenu samazinājumi bija atkritumu savākšanā, apstrādē un izvietošanā; materiālu pārstrādē (par 5,5%) un tekstilizstrādājumu ražošanā (par 2,1%).

2013. gada decembrī, salīdzinot ar 2012. gada decembri, kopējais ražotāju cenu līmenis Latvijas rūpniecībā palielinājās par 0,3%. Vietējā tirgū realizētajai produkcijai ražotāju cenas samazinājās par 0,6%, bet eksportētajai produkcijai tās pieauga par 1,3%.

Lielākā paaugstinošā ietekme bija koksnes un koka izstrādājumu (izņemot mēbeles) ražošanā, savukārt pazeminoša ietekme bija cenu samazinājumam elektroenerģijā, gāzes apgādē, siltumapgādē un gaisa kondicionēšanā.

2013. gada decembrī salīdzinājumā ar novembri kopējais ražotāju cenu līmenis Latvijas rūpniecībā samazinājās par 0,7%.

Ražotāju cenas vietējā tirgū realizētajai produkcijai pazeminājās par 0,9%, bet eksportētajai - par 0,4%. Ietekmīgākais samazinājums bija elektroenerģijā, gāzes apgādē, siltumapgādē un gaisa kondicionēšanā, bet ietekmīgākie cenu pieaugumi bija koksnes un koka izstrādājumu (izņemot mēbeles) ražošanā un nemetālisko minerālu izstrādājumu ražošanā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!