Foto: DELFI

Ražotāju cenu līmenis Latvijas rūpniecībā 2015. gada novembrī, salīdzinot ar pērnā gada novembri, samazinājās par 1,7%, liecina Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) dati.

Vietējā tirgū realizētajai produkcijai cenas saruka par 2,4%, bet eksportētajai produkcijai - par 0,9%.

Eksportam uz eirozonas valstīm cenas samazinājās par 0,6%, eksportam uz ārpus eirozonas valstīm - par 1,2%. Ietekmīgākais cenu samazinājums bija elektroenerģijā, gāzes apgādē, siltumapgādē un gaisa kondicionēšanā (par 0,7 procentpunktiem), koksnes un koka izstrādājumu (izņemot mēbeles) ražošanā (par 0,6 procentpunktiem) un pārtikas produktu ražošanā (par 0,5 procentpunktiem).

Šā gada novembrī, salīdzinot ar oktobri, ražotāju cenu līmenis rūpniecībā palielinājās par 0,3%. Tostarp vietējā tirgū realizētai produkcijai cenu līmenis pieauga par 0,2%, eksportētajai produkcijai - par 0,4%.

Eksportam uz eirozonas valstīm cenu līmenis palielinājās par 0,6%, eksportam uz ārpus eirozonas valstīm - par 0,3%.

"Ražotāju cenu pārmaiņas mēneša laikā visvairāk ietekmēja cenu pieaugums papīra un papīra izstrādājumu ražošanā, farmaceitisko pamatvielu un farmaceitisko preparātu ražošanā, elektroenerģijā un gaisa kondicionēšanā," klāsta CSP.

Šogad informāciju par ražotāju cenām rūpniecībā sniedz vairāk nekā 640 uzņēmumi, kas indeksa aprēķiniem katru mēnesi CSP paziņo ap trim tūkstošiem cenu - no tām 1,6 tūkstoši ir par vietējā tirgū un 1,4 tūkstoši - eksporta tirgos realizēto produkciju un rūpnieciskajiem pakalpojumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!