Foto: AFP/Scanpix/LETA

2021. gada aprīlī, salīdzinot ar 2020. gada aprīli, vidējais ražotāju cenu līmenis Latvijas rūpniecībā ir palielinājies par 5,1%. Vietējā tirgū realizētajai produkcijai cenu līmenis ir palielinājies par 2,9%, eksportētajai produkcijai – par 7,1%. Eksportam uz eirozonas valstīm cenas ir pieaugušas par 6,1%, eksportam uz ārpus eirozonas valstīm – par 8,0%, liecina Centrālās statistikas pārvaldes dati.

Būtiskākā ietekme bija cenu pieaugumam koksnes, koka un korķa izstrādājumu ražošanā (izņemot mēbeles), atkritumu savākšanā, apstrādē un izvietošanā, materiālu pārstrādē, kā arī ķīmisko vielu un ķīmisko produktu ražošanā. Pazeminošā ietekme bija cenu kritumam gāzes apgādē, siltumapgādē, kā arī datoru, elektronisko un optisko iekārtu ražošanā.

2021. gada aprīlī, salīdzinot ar martu, ražotāju cenu līmenis Latvijas rūpniecībā palielinājās par 1,6%. Vietējā tirgū realizētajai produkcijai cenu līmenis palielinājās par 1,4%, eksportētajai produkcijai – par 1,7%. Eksportam uz eirozonas valstīm ražotāju cenu līmenis pieauga par 2,2%, eksportam uz ārpus eirozonas valstīm – par 1,3%.

Paaugstinoša ietekme bija cenu pieaugumam koksnes, koka un korķa izstrādājumu ražošanā (izņemot mēbeles), atsevišķu pārtikas produktu ražošanā, kā arī gumijas un plastmasas izstrādājumu ražošanā. Pazeminoša ietekme bija cenu samazinājumam ķīmisko vielu un ķīmisko produktu ražošanā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!