Foto: Reuters/Scanpix/LETA

2020. gada februārī, salīdzinot ar 2019. gada februāri, vidējais ražotāju cenu līmenis Latvijas rūpniecībā ir samazinājies par 1,9%. Vietējā tirgū realizētajai produkcijai cenu līmenis ir samazinājies par 2,4%, eksportētajai produkcijai par – 1,4%. Eksportam uz eirozonas valstīm cenas samazinājušās par 1,6%, eksportam uz ārpus eirozonas valstīm par – 1,3%, liecina Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) dati.

Būtiskākā ietekme bija cenu samazinājumam koksnes, koka un korķa izstrādājumu ražošanā, izņemot mēbeles. Cenu paaugstinošā ietekme bija atsevišķu pārtikas produktu ražošanā.

2020. gada februārī, salīdzinot ar janvāri, ražotāju cenu līmenis Latvijas rūpniecībā samazinājās par 0,3%. Vietējā tirgū realizētajai produkcijai cenu līmenis samazinājās par 0,2%, eksportētajai produkcijai par – 0,4%. Eksportam uz eirozonas valstīm cenu līmenis saruka par 0,5%, eksportam uz ārpus eirozonas valstīm par – 0,3%.

Ražotāju cenu pārmaiņas mēneša laikā visvairāk ietekmēja cenu kritums koksnes, koka un korķa izstrādājumu ražošanā, izņemot mēbeles. Cenu paaugstinošā ietekme bija citur neklasificētu iekārtu, mehānismu un darba mašīnu ražošanā, kā arī atsevišķu pārtikas produktu ražošanā.

Šogad informāciju par ražotāju cenām rūpniecībā sniedz vairāk kā 600 uzņēmumi, kuri indeksa aprēķiniem katru mēnesi CSP paziņo ap 2,4 tūkstošiem cenu, no tām 1,3 tūkstoši par vietējā tirgū un 1,1 tūkstoši par eksporta tirgos realizēto produkciju un rūpnieciskajiem pakalpojumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!