Foto: Publicitātes foto

2018. gada decembrī, salīdzinot ar 2017. gada decembri, ražotāju cenu līmenis Latvijas rūpniecībā ir palielinājies par 5,4%, liecina Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) dati. Vietējā tirgū realizētajai produkcijai cenas pieauga par 7,3%, savukārt eksportētajai produkcijai – par 3,7%. Gan eksportam uz eirozonas valstīm, gan eksportam uz ārpus eirozonas valstīm cenas augušas par 3,7%.

Būtiskākā ietekme bija cenu pieaugumam koksnes, koka un korķa izstrādājumu ražošanā, izņemot mēbeles, kā arī elektroenerģijas tirdzniecībai un ražošanai, tvaika piegādei un gaisa kondicionēšanai, gāzes realizācijai pa cauruļvadiem. Lielākā pazeminošā ietekme bija elektrisko iekārtu ražošanā.

2018. gada decembrī salīdzinājumā ar novembri ražotāju cenu līmenis Latvijas rūpniecībā palielinājās par 0,3%. Vietējā tirgū realizētajai produkcijai cenu līmenis palielinājās par 0,6%, eksportētajai produkcijai cenu līmenis palika nemainīgs. Eksportam uz eirozonas valstīm cenu līmenis samazinājās par 0,2%, bet eksportam uz ārpus eirozonas valstīm pieauga par 0,1%.

Ražotāju cenu pārmaiņas mēneša laikā visvairāk ietekmēja cenu kāpums tvaika piegādē un gaisa kondicionēšanā, elektroenerģijas ražošanā un tirdzniecībā. Cenu pazeminošā ietekme bija gatavo metālizstrādājumu ražošanā, izņemot mašīnas un iekārtas.

2018. gadā 12 mēnešu vidējais ražotāju cenu līmenis salīdzinājumā ar 2017. gada 12 mēnešu vidējo līmeni Latvijas rūpniecībā palielinājās par 4,5%. Vietējā tirgū realizētajai produkcijai cenas palielinājās par 5,5%, eksportētajai produkcijai – par 3,6%, t. sk. eksportam uz eirozonas valstīm cenas pieauga par 3,7%, eksportam uz ārpus eirozonas valstīm – par 3,4%. Vislielākā ietekme cenu līmeņa kāpumam bija koksnes, koka un korķa izstrādājumu ražošanai, izņemot mēbeles. Lielākais cenu samazinājums bija ķīmisko vielu un ķīmisko produktu ražošanā un elektrisko iekārtu ražošanā.

2018. gadā informāciju par ražotāju cenām rūpniecībā sniedza vairāk nekā 600 uzņēmumi, kuri indeksa aprēķiniem katru mēnesi CSP paziņoja ap 2,6 tūkstošiem cenu, no tām 1,4 tūkstoši par vietējā tirgū un 1,2 tūkstoši par eksporta tirgos realizēto produkciju un rūpnieciskajiem pakalpojumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!