Foto: LETA

Latvijā naudas līdzekļus mēģina izvietot ar Uzbekistānas eliti saistītas personas, tostarp ar specdienestiem saistīti cilvēki, daļa no kuriem savā valstī pašlaik krituši valdošās varas nežēlastībā, raksta pētnieciskās žurnālistikas centrs "Re:baltica".

Kā atzīmē žurnālistikas centrs, uzbeku naudai nobāzēties Latvijā palīdzot bijušais VDK virsnieks, tagad Krievijas gāzes tirgotājs Juris Savickis.

Uzbeku kopienas neoficiālais līderis Latvijā esot Rustamdjons Nurmatovs, kurš Latvijā dzīvo vairāk nekā desmit gadus un darbojas tranzīta un nekustamo īpašumu biznesā. Līdzās viņam Pierīgā dzīvojot ar Uzbekistānas represīvajām tiesībsargājošajām struktūrām saistīti cilvēki. Viens no viņiem esot bijušais Uzbekistānas Interpola vadītājs Jurijs Savinkovs. Zemesgrāmata rāda, ka viņam Sunīšos pieder 182 kvadrātmetru dzīvoklis. Tāpat Savinkovam Latvijā piederēja firma "Baltic Express Trade", kas, tā arī nesākot darbību, likvidēta pērn pavasarī. Pēc dažiem mēnešiem Uzbekistāna izsludināja Savinkovu starptautiskā meklēšanā. Augustā viņu Maskavā arestēja un izdeva Taškentai. Pēc "Radio Brīvā Eiropa" ziņām, Savinkovu notiesāja par nelikumīgu skaidras naudas izvešanu no valsts, pilnvaru pārsniegšanu un korupciju.

Veiksmīgāk Latvijā darbojas Savinkova biznesa partneris, bijušais Maskavas baņķieris Oviks Mkrtčjans. Krievijā viņam piederēja 7% akciju "Volga-Credit Bank", kuru 2014.gadā slēdza un sāka kriminālizmeklēšanu par 38 miljonu eiro izzagšanu. Mkrtčjanam Latvijā pieder kompānija "Baltic Car Logistics", kas izīrē dzelzceļa vagonus auto tranzītam uz Centrālāziju. Pēdējie pieejamie finanšu dati par 2014.gadu rāda, ka firmas apgrozījums gandrīz sasniedza 10 miljonus eiro, bet nopelnīti 270 000 eiro.

Agrāk Mkrtčjana firmu sauca "Gorefield Baltic Logistics". Firmai ir saikne ar Anglijā reģistrēto "Gorefield International Inc. Ltd." - no tās Latvijas kompānija 2014. gadā avansā un priekšapmaksās saņēma aptuveni 6,5 miljonus eiro. Firma ar līdzīgu nosaukumu "Gorefield International" ir iesaistīta uzbeku specdienestu naudas atmazgāšanas shēmā - vismaz tā 2013.gadā Turcijas avīzei "Hurriyet Daily News" stāstīja Uzbekistānas prezidenta Islama Karimova vecākā meita Guļnara. Viņa apgalvoja, ka Uzbekistānā pastāv saikne starp specdienestiem, tranzīta biznesu, kokvilnas eksportu un naudas atmazgāšanu. Zemesgrāmatā redzams, ka vēl uzņēmējam Rīgā pieder miljonu eiro vērts zemes gabals. Arī viņam bija dzīvoklis Sunīšos. Šie īpašumi Uzbekistānas pilsonim ļāva tikt pie uzturēšanās atļaujas Latvijā.

Saišu veidošanā ar uzbekiem nozīmīga loma esot Savickim. 2014.gada beigās Savickis savu zemesgabalu Jūrmalā, Sporta ielā, iekļāva nesen izveidotas firmas "Latuzvis" pamatkapitālā, kas bija nepilni 1,8 miljoni eiro. Savickim pieder 15% šajā firmā, bet pārējās daļas - Kiprā reģistrētam ārzonas uzņēmumam "Nestol Holding CY Ltd.", kura patiesie īpašnieki nav zināmi. Savickis atteicies izpaust, kas slēpjas aiz Kipras ārzonas uzņēmuma, taču nenoliedza - viņa biznesa partneri ir uzbeki. Viņš arī atzinis, ka pazīst Uzbekistānas Drošības dienesta vadītāju Rustamu Inojatovu, kuru Uzbekistānā uzskata par otro ietekmīgāko personu pēc prezidenta.

Savickis atzinis, ka pirms dažiem gadiem apspriedis potenciālu biznesu ar Inojatova nu jau bijušo vietnieku Haijotu Šarifhodžajevu, kuru kopā ar vairākiem specdienestu darbiniekiem arestēja Uzbekistānā 2015.gada maijā.

1,8 miljonus eiro Savickis aizdevis vēl vienam uzbeku biznesam. Tas ir sporta un atpūtas komplekss Jūrmalā, kurā ietilpst arī viesnīca "Amber Spa Hotel" un viesu māja "Lauvaskalni" Umurgas pagastā. Juridiski atpūtas komplekss pieder divām Latvijā reģistrētām firmām "Grateka" un "LT Services", taču kontrolpakete pieder Kipras ārzonas uzņēmumam "Vontel Trading Ltd. LT Services", bet valdē ir uzbeks Arturs Adilovs. Šis vārds sakrīt ar Šarifhodžajeva tuva radinieka vārdu.

Drošības policija esot informēta par Inojatova un Šarifhodžajeva biznesa aktivitātēm Latvijā, taču preses dienests atteicās izpaust sīkākas detaļas.

Latviju iecienījusi arī Uzbekistānas elites jaunā paaudze - ārējās tirdzniecības ministra dēls Azims Ganijevs izbaudījis studenta dzīvi Rīgā, studējot starptautisko tūrismu "Turībā", bet viņa brālis Azizs joprojām studē biznesa vadību Baltijas Starptautiskajā akadēmijā. Uzturēšanās atļauju Latvijā ieguvis nu jau bijušā Uzbekistānas ģenerālprokurora Rašida Kadirova znots Timurs Kerimovs, kuram kopš 2010.gada pieder dzīvoklis jaunajā projektā pie Ziedoņdārza. Viņš reģistrējis arī divas firmas "ITIR Solutions" un "IVT Solid Energy", bet vismaz Latvijā tās nav aktīvas.

Kā atzīmē žurnālistikas centrs, nerezidentiem draudzīgās bankas ir viens no iemesliem, kādēļ uzbekiem patīk Latvija. Kad krīzes laikā valsts glāba "Parex", prezidenta Islama Karimova vecākā meita Guļnara personiski ieradās atprasīt savus miljonus. Daļa no tiem bija nauda, ko starptautiska izmeklēšana atzinusi par Skandināvijas un Krievijas telekomunikāciju uzņēmumu maksātiem kukuļiem apmaiņā pret piekļuvi Uzbekistānas tirgum. Saskaņā ar izmeklēšanas dokumentiem caur divām Latvijas bankām - "Aizkraukles banku" (tagad ABLV) un "Parex" (tagad Citadele) - pārskaitīti aptuveni 446 miljoni dolāru.

Saites ar Latviju ir arī Karimova jaunākajai meitai Lolai, kura 2006.gadā šeit laida pasaulē otro bērnu. Lolu uzņēmis un par viņu rūpējies vairākās tiesvedībās iesaistītais Gulams Gulami. Stradiņa slimnīcā dzemdējusi dēlu, Lola nodzīvoja Jūrmalā vēl pusotru mēnesi un oktobrī no Latvijas aizbrauca. Biznesa saites viņu te nesaista. Lolas vīrs gan nodibināja kompāniju "Euro West Invest", bet tā darbību nesāka.

Vienlaikus ar Lolu Latvijā ieradies arī viņas brālēns, tobrīd 23 gadus vecais Akbars Abdullajevs, kurš par 1,4 miljoniem eiro nopirka jaunu māju ar baseinu un viesu namiņu Jūrmalā blakus māsīcai. Abdullajevs kopā ar Gulami ģimeni bija iegādājies divas viesnīcas Vecrīgā par vismaz 18 miljoniem eiro. Vēlāk Abdullajevs izpirka biznesu, kļūstot par vienīgo īpašnieku. Viņa pārstāvji apgalvo, ka 2012.gadā viesnīcas Gulami viņam nelikumīgi atņēmis. Nomainot Skotijā reģistrēta uzņēmuma īpašniekus, kam pa ķēdīti ir kontrole arī abās viesnīcās, par to saimnieku kļuva Gulami.

Pats Abdullajevs kopš 2013.gada beigām atrodas ieslodzījumā Uzbekistānā par organizētās noziedzības grupas vadīšanu Fergānas ielejā, ziņoja Radio Brīvā Eiropa. Abdullajevs esot piesavinājies ap 800 miljoniem dolāru no valstij piederošām rūpnīcām. Arī Latvijā 2012.gadā pret Abdullajevu ierosināta lieta par naudas atmazgāšanu, bet tā nekustas - policija skaidro, ka iemesls esot daudzie Uzbekistānai pieprasītie tiesiskās palīdzības lūgumi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!