Foto: Māris Morkāns

Sēžam tipiska Ķengaraga trīsistabnieka šaurajā virtuvītē. Pulkstenis rāda astoņi vakarā. Antons (40) nesteidzīgi salej tēju, vienlaikus apjautājoties, cik cukura katrs vēlamies, Genādijs (48) atver konfekšu kārbu. Šajā dzīvoklī viņi ir tikai ceturto dienu, vēl nav paspējuši iekārtoties. Antons un Genādijs ir ukraiņu viesstrādnieki. 2019.gadā uz Latviju darba meklējumos atceļoja vairāki tūkstoši Ukrainas pilsoņu, liecina Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes (PMLP) dati.

"Vispirms grasījos doties uz Poliju, taču tur pastāv valodu barjera. Vispār nav skaidrs, ko saka, ko vēlas. Vēlāk gluži nejauši uzzināju, ka var braukt arī uz Latviju vai Lietuvu. Sazinājos ar Antonu un pēc apspriešanās nolēmām "aizķerties" Latvijā. Sakravājām mantas un braucām," atceras Genādijs. Ar Antonu viņi iepazinušies, strādājot celtniecībā Ukrainā. Kad dzimtenē darbu atrast kļuvis grūti, nolēmuši doties peļņā uz ārvalstīm.

Latvijā viņi ieradās 2019.gada novembrī. "Nebija gluži tā, ka atbraucām tukšām kabatām. Skaidrs, ka pirmajam laikam nepieciešami kādi līdzekļi. Lai elementāri paēstu un kaut kur dzīvotu," stāsta Antons.

Abi iekārtojušies darbā celtniecība. Parasta astoņu stundu darbadiena. Darba devējs viņiem nodrošinājis dzīvesvietu, taču noformēt dokumentus un maksāt nesteidzies. "Kā jau tas bieži gadās: mēģināsim pastrādāt, paskatīsimies, ko jūs protat, un tad jau lēnām nokārtosim uzturēšanās atļauju. Pēc trim nedēļām sapratām, ka neviens dokumentus noformēt pat negrasās. Un saprotam taču, ka agri vai vēlu pie mums var ierasties pārbaude. Atnāks un pajautās, ko mēs te darām. Nepateiksi taču, ka vienkārši esi atbraucis ciemos," saka Antons.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!