Foto: LETA
Lai nodrošinātu reģionālo sabiedriskā transporta pakalpojumu nepārtrauktību, valdība otrdien atbalstīja 29,9 miljonu eiro piešķiršanu sabiedriskā transporta pakalpojumu sniedzējiem zaudējumu kompensēšanai 2022. gadā, "Delfi Bizness" informēja Satiksmes ministrijā.

Reģionālā sabiedriskā transporta pakalpojumu pieejamības nodrošināšanai iedzīvotājiem biļešu cenu pārskatīšana nav plānota.

Valdība atbalstīja Satiksmes ministrijas piedāvāto risinājumu segt reģionālo pārvadātāju zaudējumus no diviem finanšu avotiem. Kopumā 2022. gadā reģionālajiem pārvadātājiem zaudējumus segs 29,9 miljonu eiro apmērā, t.sk., 18,5 miljonus eiro pārvadājumiem ar autobusiem un 11,4 miljonus eiro pārvadājumiem ar vilcienu.

Finansējums 10 miljonu eiro apmērā piešķirts no “Līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem”, kur 9,1 miljons eiro paredzēts reģionālajiem pasažieru pārvadājumiem ar autobusiem un 892 109 eiro pārvadājumiem ar vilcienu.

Savukārt 19,9 miljoni eiro finansējums rasts, pārdalot budžeta līdzekļus no budžeta programmas “Dotācijas jauno vilcienu iegādei un remonta centra izbūvei”. No šīs summas 9,4 miljoni eiro paredzēti zaudējumu segšanai pārvadājumiem ar autobusiem, un 10,5 miljonus eiro pārvadājumiem ar vilcienu. Naudas pārdale bija iespējama, jo Covid-19 pandēmijas u.c. apstākļu dēļ tika iekavēta jauno elektrovilcienu piegāde un šogad finansējums netiks pilnībā izlietots.

Sabiedriskā transporta pakalpojumu sniegšanai plānotais zaudējumu apmērs 2022. gadā ir lielāks nekā piešķirtais finansējums. Satiksmes ministrijā skaidro, ka šogad zaudējumu pieaugumu ietekmē pasažieru skaits reģionālās nozīmes pārvadājumos – lai arī pasažieru skaits pieaug, tomēr sabiedriskā transporta pakalpojumu nozare no pandēmijas izraisītajām sekām atkopjas lēnām nekā plānots.

Tāpat nozares darbību būtiski ietekmē Krievijas karadarbība Ukrainā un noteiktās sankcijas, kā rezultātā ievērojami pieaugušas energoresursu, tai skaitā, degvielas u.c. preču un pakalpojumu cenas.

Lai nodrošinātu reģionālā sabiedriskā transporta pakalpojumu pieejamību, nav plānots pārskatīt biļešu cenas un braukšanas maksas atvieglojumus atbilstoši faktiskajām izmaksām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!