Ceturtdien, 13.novembrī, Uzņēmumu reģistrā reģistrēts triju Baltijas valstu kopuzņēmums AS "RB Rail", kas nepieciešams sekmīgai plānotā dzelzceļa līnijas projekta uzsākšanai.

Portālu "Delfi" Satiksmes ministrijā informēja, ka kopuzņēmuma reģistrētais pamatkapitāls ir 1 950 000 eiro. Akcionāru līgums paredz, ka galvenais kopuzņēmuma uzdevums būs "Rail Baltica" dzelzceļa projektēšana, būvniecība un mārketings.

"RB Rail" padomē ir pa diviem pārstāvjiem no Igaunijas, Lietuvas un Latvijas. Padomes priekšsēdētājs būs Anti Moppels, bet viņa vietnieki - VAS "Latvijas Dzelzceļš" priekšnieks Uģis Magonis un Dainius Budris. Vēl padomē darbosies Kaspars Briškens, Vaidotas Baļjunas un Indreks Oravs.

Par uzņēmuma pagaidu valdes priekšsēdētāju iecelts Edvīns Bērziņš.

Kopuzņēmuma būtiskākais uzdevums ir līdz 2015. gada februārim sagatavot dokumentāciju Eiropas Savienības (ES) finansējumam "Rail Baltica" projekta īstenošanai.

Jau vēstīts, ka oktobra izskaņā, klātesot trim Baltijas valstu transporta ministriem, tika dibināts Baltijas valstu kopuzņēmums "Rail Baltica II".

Uzņēmuma dibināšanas brīdī satiksmes ministrs Anrijs Matīss akcentēja, ka šis ir ilgi gaidīts notikums visām trim Baltijas valstīm. Kā lielākos ieguvējus no projekti viņš minēja triju Baltijas valstu iedzīvotājus, kuri turpmāk ievērojami īsākā laikā varēs ērti nokļūt Latvijā, Lietuvā un Igaunijā, kā arī uz galamērķiem Eiropā. Dzelzceļa tīkls būs arī nozīmīgs tautsaimniecības attīstībā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!