Foto: F64

Uzņēmumu reģistrā jūnija sākumā iegrāmatota AS "Latgales Energy", kuras patiesais labuma guvējs ir maksātnespējas administratora Mārtiņa Bunkus slepkavības lietā arestētais Mihails Uļmans, liecina "Firmas.lv" informācija.

Lēmums par "Latgales Energy" dibināšanu pieņemts šogad 18.maijā, bet Komercreģistrā jaunā kompānija iegrāmatota trešdien, 1.jūnijā.

"Latgales Energy" pamatkapitāls ir 35 000 eiro, un tās dibinātāja ir SIA "Stropu parks", kuras vienīgais īpašnieks ir Uļmans.

Atbilstoši statūtiem "Latgales Energy" darbības veidi ir elektroenerģijas ražošana, elektroenerģijas apgāde, elektroenerģijas sadale un elektroenerģijas tirdzniecība.

Jaunreģistrētās kompānijas juridiskā adrese ir Katlakalna iela 1, kur atrodas daudzas kompānijas, tostarp arī "Stropu parks" un Uļmanam daļēji piederošā daudznozaru kompānija SIA "Mono".

"Latgales Energy" vienīgais valdes loceklis ir Germans Savickis, savukārt padomes priekšsēdētājs ir Uļmans, padomes priekšsēdētāja vietnieks ir "Mono" līdzīpašnieks Biomins Kajems, bet padomes loceklis ir ASV pilsonis Aleksejs Petrovs.

Jau ziņots, ka Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesa 2022.gada 26.maijā piemēroja drošības līdzekli - apcietinājumu - Mārtiņa Bunkus slepkavības lietā aizdomās turētajam Uļmanam. Uļmans tiesas lēmumu var pārsūdzēt Rīgas apgabaltiesā.

Dienu iepriekš, 25.maijā, Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesa piemēroja apcietinājumu arī citam šajā lietā aizdomās turētajam, uzņēmējam Aleksandram Babenko. Tāpat aģentūras LETA rīcībā esošā informācija liecina, ka šajā lietā apcietinājums piemērots vēl kādam vīrietim.

Valsts policija iepriekš paziņoja, ka policijai izdevies noskaidrot minētajā noziegumā faktiski visu iesaistīto personu ķēde sākot no pasūtītāja līdz organizētājam un izpildītājam. 24.maijā tikušas aizturētas vairākas personas, tostarp izpildītājs un pasūtītājs.

Patlaban lieta pārkvalificēta pēc Krimināllikuma panta par slepkavību sevišķi pastiprinošos apstākļos, ja to izdarījusi organizēta grupa. Par šādu noziedzīgu nodarījumu var piemērot mūža ieslodzījumu vai brīvības atņemšanu no 15 līdz 20 gadiem.

Bunkus ģimenes pārstāvji Uļmana vārdu jau iepriekš bija minējuši Mārtiņa Bunkus slepkavības kontekstā, turklāt pats Mārtiņš Bunkus 2016.gadā tika vērsies policijā, ka saņēmis nāves draudus, taču lieta tika izbeigta. Uļmanam 2016.gadā esot radušās domstarpības ar maksātnespējas administratoru Mārtiņam Bunkus uzņēmuma "Rego Trade" maksātnespējas lietā, kurā administrators prasīja tiesas ceļā no uzņēmēja vairākus simtus tūkstošus.

Pārtikas vairumtirgotājs "Rego Trade" par maksātnespējīgu tika atzīts 2008.gada pavasarī. Pēc stāšanās amatā administrators Bunkus konstatējis, ka uzņēmuma bijušie valdes locekļi - Uļmans, Aleksandrs Budovskis un Dans Vapne - pirms maksātnespējas pasludināšanas izsaimniekojuši "Rego Trade" aktīvus, tādēļ administrators pret viņiem vērsās tiesā ar prasībām par līdzekļu piedziņu. Augstākās tiesas (AT) Civillietu tiesu palāta 2012.gadā apmierināja administratora prasību un no Uļmana par labu uzņēmumam piedzina 265 626 latus (377 952 eiro).

"Rego Trade" maksātnespēja bija vienīgais aktīvais maksātnespējas process, kurā 2018.gadā Rīgā noslepkavotais Bunkus bija administrators.

Uļmans par Bunkus ģimenes pārstāvju izteikumiem bija vērsies tiesā, prasot godu un cieņu aizskarošu ziņu atsaukšanu un kompensācijas piedziņu, taču tiesā zaudēja. 2021.gada maijā Augstākā tiesa atteica ierosināt kasācijas tiesvedību Uļmana prasībā, un šī bija trešā tiesu instance, kas pieņem lēmumu neierosināt tiesvedību šajā lietā. Rīgas apgabaltiesa šajā lietā tika secinājusi, ka Bunkus ģimenei bijis pamats paust viedokli par to, ka Uļmans aktīvi ar dažādām metodēm mēģinājis piespiest jeb pamudināt Bunkus atteikties no "Rego Trade" vārdā celtajām prasībām.

Noslepkavotā administratora brālis Kristaps Bunkus 2022.gada sākumā bija izplatījis arī publisku paziņojumu, kurā pauda aizdomas par Uļmana saitēm ar bijušo augsta ranga policijas darbinieku Andreju Sozinovu.

"Firmas.lv" informācija liecina, ka Uļmans darbojas daudzos uzņēmumos. Laikā no 2015. līdz 2017.gadam viņš bija uzņēmuma "Mego" līdzīpašnieks. Patlaban 60% "Mego" kapitāldaļu pieder SIA "Gruodis", kura vienīgais īpašnieks ir Babenko.

"Mono" īpašnieki ir Uļmans (49,43%), ASV pilsonis Aleksandrs Plotkins (32,67%) un Kajems Biomins (17,9%), liecina "Firmas.lv" informācija. "Mono" ir "LPB Bank" vienīgais īpašnieks. Pēc aktīvu apmēra "LPB Bank" 2021.gada beigās bija 11. lielākā banka Latvijā. 2021.gadā "LPB Bank" auditētā peļņa bija 5,507 miljoni eiro.

Bunkus tika nošauts 2018.gada 30.maija rītā, kad viņš ar automašīnu brauca garām Rīgas Meža kapiem. Īsi pēc slepkavības netālu no notikuma vietas tika atrasta sadedzināta ar viltotiem valsts numuriem aprīkota automašīna, kura, visticamāk, bija saistīta ar slepkavību.

2021.gada vasarā tapa zināms, ka viens no iespējamajiem maksātnespējas administratora Mārtiņa Bunkus slepkavības izpildītājiem ticis apcietināts Ukrainā saistībā ar kādu citu noziegumu. Kā vēstīja LTV, aizdomās turētais Ukrainā ticis aizturēts par citu noziegumu, kas nav saistīts ar Latviju, taču izmeklēšanas laikā viņš esot sācis liecināt arī saistībā ar Bunkus slepkavību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!