Foto: LETA

Reģistrētā bezdarba līmenis decembrī pieaudzis par 0,3 procentpunktiem un bija 8,7% no ekonomiski aktīvo iedzīvotāju kopskaita, liecina Nodarbinātības valsts aģentūras (NVA) apkopotie dati.

Novembrī reģistrētā bezdarba līmenis valstī bija 8,4%, oktobrī un septembrī - 8,3%, augustā - 8,5%, bet iepriekšējos trīs mēnešus bezdarba līmenis bija 8,6%.

Decembra sākumā NVA uzskaitē bija 79 153 bezdarbnieki, bet decembra beigās - 81 780 bezdarbnieki. Reģistrēto bezdarbnieku skaits mēneša laikā ir pieaudzis par 2627 personām. Tikmēr pastāvīgā darbā decembrī iekārtojušies 2839 NVA reģistrētie bezdarbnieki.

Kā norāda NVA, neliels bezdarba pieaugums ziemas mēnešos bija novērojams arī iepriekšējos gados, tas saistīts ar sezonas darbu beigšanos tādās nozares kā, piemēram, būvniecība, lauksaimniecība, mežsaimniecība, ceļu būve, izmitināšanas un ēdināšanas pakalpojumi.

Bezdarba līmenis decembrī palielinājies gandrīz visos valsts reģionos un lielākajās pilsētās, izņemot Valmieru, kur tas palicis nemainīgs.

Zemākais reģistrētā bezdarba līmenis decembrī bija Rīgas reģionā - 5,4%, bet augstākais Latgales reģionā - 18,5%. Abos reģionos reģistrētais bezdarba līmenis decembrī palielinājies par 0,2 procentpunktiem. Latgalē bezdarbs par 0,2 procentpunktiem pieauga arī novembrī.

Kurzemes reģionā reģistrētā bezdarba līmenis decembra beigās bija 11%, Vidzemē - 9,5% un Zemgalē - 8,7%. Salīdzinot ar novembri, bezdarba līmenis Kurzemē pieaudzis par 0,5 procentpunktiem, Vidzemē - par 0,3 procentpunktiem, bet Zemgalē tas atkal pieaudzis par 0,4 procentpunktiem.

Rīgā reģistrētā bezdarba līmenis decembrī bija 5%, Jūrmalā - 5,8%, Valmierā - 5,9%, Jelgavā - 7,3%, Ventspilī - 8,2%, Jēkabpilī - 10,5%, Daugavpilī - 11,1%, Liepājā - 11,6%, Rēzeknē - 16,4%.

Salīdzinot ar novembri, decembrī bezdarba līmenis pieaudzis visās minētajās pilsētās, ja neskaita jau minēto Valmieru, kur tas palicis nemainīgs. Rīgā un Liepājā bezdarbs pieaudzis par 0,1 procentpunktu. Jūrmalā bezdarbs pieaudzis par 0,2 procentpunktiem, bet Daugavpilī un Jelgavā - par 0,3 procentpunktiem. Rēzeknē reģistrētā bezdarba rādītāji pieauguši par 0,4 procentpunktiem, Ventspilī - par 0,5 procentpunktiem, bet Jēkabpilī - par 0,6 procentpunktiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!