Foto: Shutterstock
Teju visas Latvijas kapitālsabiedrības – 98,7% – šoruden ir atklājušas savus patiesos labuma guvējus (PLG), tostarp 98,7% sabiedrības ar ierobežotu atbildību (SIA) un 97,4% - akciju sabiedrības (AS), portālam “Delfi” stāsta Uzņēmumu reģistra galvenā valsts notāre Guna Paidere. Jaunākie dati arī rāda, ka pusotra gada laikā, no komercreģistra jau ir izslēgtas aptuveni 34 000 neaktīvas kapitālsabiedrības.

Viņa atzīst, ka neatklājušās kapitālsabiedrības vairumā gadījumu izmanto savas likumos dotās iespējas apstrīdēt reģistra pieņemtos lēmumus, tostarp tiesā, vai arī vēl nav juridiski iestājies gala termiņš lēmuma par to darbības izbeigšanu pieņemšanai.

"Darbs pie PLG datu reģistrēšanas ir iegājis noslēguma fāzē. Ņemot vērā, ka reģistram tiesības prasīt papildu informāciju pie PLG reģistrācijas ir tikai aptuveni gadu, šobrīd strādājam pie prakses stabilizēšanas, lai nodrošinātu pietiekami drošu, bet vienlaikus samērīgu pārbaužu apjomu," skaidro Paidere.

PLG – "brīvo" un atvērto datu formātā

Atklātie PLG dati ir visiem pieejami bez maksas "pašapkalpošanās režīmā" – Uzņēmumu reģistra informācijas tīmekļvietnē https://info.ur.gov.lv informācijas vienumu aplūkošanai un valsts informācijas sistēmu savietotājā (VISS), izmantojot tīmekļa pakalpes (API) https://www.ur.gov.lv/lv/sanem-informaciju/bezmaksas-pakalpojumi/api-timekla-pakalpes/, datu izmantošanai masveidā jeb integrācijai uzņēmumu sistēmās.

Likumprojektu par PLG datu publiskošanu atvērto datu (mašīnlasāms) formātā jau šoruden šobrīd skata Saeima.

2% likvidācijas procesā

Šobrīd aptuveni 3000 jeb 2% kapitālsabiedrību ir uzsākts likvidācijas process. Kā zināms, ja kapitālsabiedrība neatklāj PLG, Uzņēmumu reģistram ir pienākums šo kapitālsabiedrību izslēgt no komercreģistra, jo tā nav caurspīdīga un līdz ar to nav droša citiem uzņēmējiem, sadarbības partneriem, darbiniekiem u.c.

Izslēgšanas process ir juridiska procedūra vairāku mēnešu garumā, kuras ietvaros Komerclikums ļauj gan uzņēmuma īpašniekiem pašiem uzsākt likvidāciju un iecelt likvidatoru, gan jebkurai personai pieteikties par jebkura uzņēmuma likvidatoru, lai sakārtotu dokumentus un kreditoru – debitoru attiecības. Ja likvidators nepiesakās, Uzņēmumu reģistrs izbeidz kapitālsabiedrības darbību jeb izslēdz no reģistra.

Iespēja "tīrīt" reģistrus

2018. gadā UR uzsāka neaktīvo komersantu jeb tā saucamo "tukšo čaulu" izslēgšana no reģistriem - reģistru "tīrīšanu". "Tukšās čaulas" ir starptautiski atzītas par riska uzņēmumiem, raugoties no noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un naudas atmazgāšanas noziegumu prevencijas viedokļa.

PLG atklāšanas reformas ietvaros, pusotra gada laikā, no komercreģistra ir izslēgtas aptuveni 34 000 neaktīvas kapitālsabiedrības. Šāda reģistru "tīrīšana" notiek pirmo reizi kopš 2004. gada, atzīst UR vadītāja.

Trīs pienākumi

"Vēlos vērst uzmanību, ka visām juridiskajām personām Uzņēmumu reģistrā caurspīdīgas un drošas uzņēmējdarbības vides vārdā jātur kārtībā trīs lietas: aktuāla valde, aktuāla juridiskā adrese un atklāti patiesie labuma guvēji. Pretējā gadījumā Uzņēmumu reģistram jāuzsāk uzņēmuma likvidācijas procedūra. Lielākā daļa uzņēmēju šos pienākumus - būt sasniedzamiem un drošiem – citiem uzņēmējiem, sadarbības partneriem, klientiem un darbiniekiem - pilda godprātīgi, bet daļa tos uztver salīdzinoši vieglprātīgāk - uz Uzņēmumu reģistra brīdinājumiem reaģē tikai tad, kad jau ir uzsākts likvidācijas process, un ir no amata atbrīvota valde vai pat jau iecelts ar uzņēmuma valdi un īpašniekiem šķietami nesaistīts likvidators, kurš kā uzņēmuma amatpersona citām personām slēdz piekļuvi uzņēmuma bankas kontam vai īpašniekiem prasa algu," stāsta Paidere.

Trīs pienākumu Uzņēmumu reģistrā skaidrošanai Reģistrs ir sagatavojis informatīvu materiālu uzņēmējiem.

Zem lupas – ārvalstu filiāles un pārstāvniecības

Uzņēmumu reģistrs atgādina, ka no šī gada 1. jūlija pienākums atklāt PLG ir arī ārvalstu uzņēmumu un organizāciju filiālēm un pārstāvniecībām. Latvijas uzņēmējdarbībā tās kopā veido salīdzinoši nelielu daļu - ap 1700 no visiem vairāk kā 200 000 tiesību subjektu (uzņēmumi un organizācijas).

Ārvalstu komersantu un organizāciju filiālēm un pārstāvniecībām PLG jāatklāj līdz šī gada 31. decembrim. Gadījumā, ja PLG netiks atklāti - filiāle vai pārstāvniecība tiks izslēgta no reģistra, brīdina UR vadītāja.

"Delfi" jau ziņoja, ka Latvijā ir vairāki biznesmeņi, kuru saimniecībā šoruden ir teju simt uzņēmumu.

"Delfi" apkopoja "Lursoft" pieejamos datus par 20 uzņēmējiem, kuri Latvijā septembrī ir savdabīgi rekordisti jeb patiesie labuma guvēji visvairāk uzņēmumu, un ielūkojās viņu biznesā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!