Foto: DELFI
Līdz ar AS "Conexus Baltic Grid" dibināšanu uzņēmums "Latvijas Gāze" ceturtdien Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijā (SPRK) iesniedzis jaunu dabasgāzes pārvades sistēmas pakalpojumu tarifu projektu.

Kā uzsvērts paziņojumā medijiem, "Conexus Baltic Grid " iesniegtie dabasgāzes pārvades pakalpojumu tarifi būs saistoši visiem dabasgāzes tirgotājiem un sistēmas lietotājiem, kuri vēlēsies uzsākt vai turpinās dabasgāzes piegādi Latvijas patērētājiem, kā arī tiem, kuri vēlēsies izmantot "Conexus Baltic Grid" pārvades sistēmu dabasgāzes piegādēm no/uz citām valstīm vai pazemes gāzes krātuvi.

SPRK iesniegtais tarifu projekts paredz, ka pārvades sistēmas pakalpojumu tarifu izmaiņu radītais gala lietotāju tarifu pieaugums būs līdz 4%.

Galvenais pieauguma iemesls ir pārvadītās dabasgāzes apjoma samazināšanās par 46% kopš iepriekšējā tarifu aprēķināšanas perioda.

""Conexus Baltic Grid" jau vairākus mēnešus strādā pie jauno pārvades pakalpojumu tarifu aprēķina, lai tie būtu pārdomāti, izsvērti un atbilstoši jaunajai situācijai dabasgāzes tirgū. "Conexus Baltic Grid" sadarbosies ar visiem esošajiem un potenciālajiem dabasgāzes pārvades sistēmas lietotājiem, lai visiem nodrošinātu vienādas iespējas un būtu Baltijas dabasgāzes tirgus stūrakmens," sacījis "Conexus Baltic Grid" valdes priekšsēdētājs Aigars Kalvītis.

Tā kā "Latvijas Gāze" ir monopoltiesības dabasgāzes tirdzniecībai, sadalei, pārvadei un uzglabāšanai Latvijas Republikā līdz 2017. gada 3. aprīlim, līdz šim pārvades pakalpojumu tarifi bija iekļauti "Latvijas Gāze" dabasgāzes gala lietotāju tarifos.

Saeima 2016. gada 10. februārī apstiprināja Enerģētikas likuma grozījumus par gāzes tirgus atvēršanu Latvijā un AS "Latvijas Gāze" sadalīšanu. Iekļautās normas paredz, ka līdz 2017. gada 3. aprīlim vertikāli integrētam uzņēmumam "Latvijas Gāze" ir pienākums izveidot divus uzņēmumus – viens īstenos dabasgāzes sadales sistēmas operatora un tirgotāja funkcijas, otrs pildīs pārvades sistēmas operatora un uzglabāšanas sistēmas operatora pienākumus un sauksies "Conexus Baltic Grid".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!