Foto: Mango

Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijai (SPRK) ir šaubas par AS ''Conexus Baltic Grid'' dabasgāzes pārvades sistēmas pakalpojumu tarifu projektā iekļauto gāzes pārvades prognozi 2017.gadam, trešdien pēc uzklausīšanas sanāksmes par attiecīgo tarifu projektu žurnālistiem sacīja regulatora padomes priekšsēdētājs Rolands Irklis.

SPRK iesniegtais tarifu projekts paredz, ka pārvades sistēmas pakalpojumu tarifu izmaiņu radītais tarifu pieaugums gala lietotājiem būs līdz 4%. ''Conexus Baltic Grid'' nākamgad pārvadītās dabasgāzes apmēra prognoze Latvijā ir 28,3 miljoni megavatstundu (mainās uzskaites mērvienība no kubikmetriem pret kilovatstundām), kas ir par 46% mazāk nekā 2008.gadā, kad apstiprināts spēkā esošais tarifs. Attiecīgais samazinājums tiek norādīts par galveno iemeslu tarifu kāpumam.

Savukārt Irklis atzīmēja, ka pēdējos gados pārvadītās gāzes apmērs ir nedaudz pieaudzis, savukārt 2017.gadam prognozēts vēsturiski mazākais apmērs, kas SPRK rada šauba par prognozes pamatotību.

Vienlaikus viņš pastāstīja, ka regulators veicis sākotnējo izvērtējumu tarifu projektam un pieprasījis komersantam papildu informāciju. Kamēr izvērtēšana turpinās, Irklis izvairījās no prognozēm, vai tarifu projektā iespējamas kādas izmaiņas.

Tāpat viņš apliecināja, ka regulators vērtēs, cik pamatoti ir jaunajā tarifu aprēķinā iekļaut arī ''Conexus Baltic Grid'' vadības, tostarp 11 padomes locekļu, atalgojuma izmaksas, ņemot vērā, ka tās pašas personas strādā arī AS ''Latvijas Gāze''.

Kā ziņots, ''Conexus Baltic Grid'' regulatorā iesniedzis dabasgāzes pārvades sistēmas pakalpojumu tarifu projektu. Jaunie dabasgāzes pārvades sistēmas pakalpojuma tarifi tiks noteikti konkrētā ieejas vai izejas punktā (par jaudu rezervāciju). Pēc jauno tarifu apstiprināšanas tie būs saistoši visiem dabasgāzes tirgotājiem un sistēmas lietotājiem, kuri vēlēsies sākt vai turpinās dabasgāzes piegādi patērētājiem Latvijā, kā arī tiem, kuri vēlēsies izmantot ''Conexus Baltic Grid'' pārvades sistēmu dabasgāzes piegādēm no/uz citām valstīm vai pazemes gāzes krātuvi.

SPRK iecerējusi, ka jaunie tarifi varētu stāties spēkā līdz ar gāzes tirgus atvēršanu 2017.gada 4.aprīlī.

Pagājušā gada nogalē tika dibināts ''Conexus Baltic Grid'', kuram no ''Latvijas Gāzes'' nodoti dabasgāzes uzglabāšanas un pārvades sistēmas aktīvi. Kompānijas pamatkapitāls ir 39 786 089 eiro, kas sastāv no 39 786 089 akcijām viena eiro nominālvērtībā.

''Conexus Baltic Grid'' lielākie īpašnieki ir Krievijas "Gazprom", Eiropas investīciju banku veidotais "Marguerite Fund", Vācijas "Uniper Ruhrgas International GmbH" ("Uniper") un "Itera Latvija". Kopumā jaunajam uzņēmumam ir 4839 akcionāri. Tostarp 34,1% kapitāldaļu pieder "Gazprom", 29,1% - "Marguerite Fund", 18,3 % - "Uniper", 16% - "Itera Latvija", bet pārējiem akcionāriem pieder 2,5% ''Conexus Baltic Grid'' daļu.

Pašreizējie ''Conexus Baltic Grid'' lielākie īpašnieki ir tādi paši, kādi ''Latvijas Gāzei'', taču līdz šā gada beigām uzņēmums jāpārdod, lai tā akcionāri būtu ar ''Latvijas Gāzes'' īpašniekiem nesaistītas personas. Tiesa gan, šī prasība neatteicas uz finanšu investoru "Marguerite Fund". Iespējas iegūt akcijas ''Conexus Baltic Grid'' vērtē arī Latvijas valsts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!