Foto: LETA

Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas (SPRK) padome bija nepatīkami pārsteigta par AS ''Augstsprieguma tīkls'' ieceri palielināt tarifus, otrdien pēc uzklausīšanas sanāksmes par ''Augstsprieguma tīkla'' tarifu projektu sacīja regulatora padomes loceklis Gatis Ābele.

Viņš uzsvēra, ka SPRK padome bija ''diezgan nepatīkami pārsteigta'' par šādu uzņēmuma ieceri, ņemot vērā, ka sabiedrībā joprojām nav beigušās diskusijas par AS ''Sadales tīkls'' tarifu izmaiņām.

Vienlaikus viņš atzīmēja, ka tarifu projektā viena no lielākajām pieauguma pozīcijām ir saistīta ar atalgojuma pieaugumu - pozīcijā paredzēts 26% kāpums.

Tas arī otrdien bija viens no galvenajiem diskusijas jautājumiem. Sanāksmes dalībnieki šādu pieaugumu raksturoja kā nepieņemamu. Vienlaikus ''Sadales tīkla'' pārstāvji pauda, ka gadījumā, ja šāds darba algu pieaugums ''Augstsprieguma tīklā'' notiktu, tad arī uz ''Sadales tīklu'' būtu spiediens celt atalgojumu, kas varētu rezultēties jaunā tarifu projektā.

Sanāksmes dalībnieku ieskatā ''Augstsprieguma tīklam'' būtu jādomā par līdzekļu atrašanu pašā uzņēmumā, lai celtu atalgojumu.

Pēc Ābeles norādītā, uzņēmums ieceri palielināt tarifus nav saskaņojis ar akcionāru - Finanšu ministriju.

SPRK attiecīgo tarifu projektu grasās skrupulozi vētīt, tostarp jau nosūtīti papildu informācijas pieprasījumi uzņēmumam.

SPRK otrdien rīkoja uzklausīšanas sanāksmi par "Augstsprieguma tīkla" iesniegto tarifu projektu, kas paredz to pieaugumu.

"Izstrādātais tarifu projekts paredz tarifu pieaugumu no 8% līdz 13% atkarībā no pieslēguma vietas pārvades sistēmai. Pārvades tarifu izmaiņas neatstās iespaidu uz elektroenerģijas lietotājiem, kas ir pieslēgti pie elektroenerģijas sadales sistēmas, kamēr AS "Sadales tīkls" nepārskatīs elektroenerģijas sadales sistēmas pakalpojumu tarifus," skaidroja SPRK.

Tarifu aprēķinā plānots izmaksu pieaugums 10% apmērā, salīdzinot ar spēkā esošo tarifu aprēķinu. Izmaksu pieaugums ir plānots saistībā ar personāla izmaksu pieaugumu, ieņēmumu samazinājumu par palīgpakalpojumiem, kā arī citu izmaksu pieaugumu. Tarifu aprēķinā prognozēts pārvadītās elektroenerģijas apmēra pieaugums par 3%.

Atbilstoši likumam tarifu vērtēšanas process ilgst līdz 90 dienām un lēmuma pieņemšanai atvēlētas 30 dienas. Regulators sācis izvērtēšanu, kurā tas vētī tarifu projektā iekļautās izmaksas, to atbilstību SPRK noteiktajai elektroenerģijas pārvades sistēmas pakalpojumu tarifu aprēķināšanas metodikai un izmaksu ekonomisko pamatojumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!