Foto: LETA

Ņemot vērā, ka Krievijas valsts kontrolētais dabasgāzes koncerns "Gazprom" ir izsludinājis Latvijas dabasgāzes pārvades un uzglabāšanas sistēmas operatora "Conexus Baltic Grid" ("Conexus") akciju izsoli, Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija (SPRK) nesteigsies ar sankcionējošu lēmumu pieņemšanu attiecībā uz "Conexus", intervijā aģentūrai LETA sacīja SPRK vadītājs Rolands Irklis.

"Gazprom" ir paziņojis, ka šogad 30.decembrī, proti, dienu pirms beidzas termiņš "Conexus" sertifikācijas nosacījumam, kas attiecas uz akcionāru situācijas atrisināšanu, rīkos "Conexus" akciju izsoli.

Irklis pauda gandarījumu, ka sākusies kustība, lai atrisinātu jautāju par "Gazprom" piederošajām "Conexus" akcijām, jo līdz šim bija pilnīgs informācijas vakuums un nebija pārliecības, ka vispār kaut kas notiek.

Viņš arī atzīmēja, ka tuvojas "Conexus" sertifikācijas nosacījuma izpildes termiņa beigas un "Gazprom" sarosīšanās nozīmē, ka šī kompānija vismaz grib censties izpildīt regulatora nosacījumus. "Tā viennozīmīgi ir pozitīva ziņa, ņemot vērā, ka iepriekš mums par šo procesu nekādu ziņu nebija vispār," uzsvēra Irklis.

Viņš skaidroja, ka akcionāru maiņas process jebkurā gadījumā nav ātrs, jo arī likumdošana valstij paredz pirmpirkuma tiesības.

"Līdz ar to ir jautājums, pat ja izsole ir sekmīga, kad notiks reālā akcionāru maiņa. Tādēļ progresu mēs vērtēsim nākamā gada sākumā. Ja redzēsim, ka viss virzās pozitīvā virzienā, tad nesteigsimies ar kādu sankcionējošu lēmumu pieņemšanu," stāstīja Irklis, piebilstot, ka galvenais mērķis ir, lai tiek ievēroti "Conexus" darbības neatkarības nosacījumi. Ja tas tiek sasniegts nākamā gada pirmajā pusē, tad tas būs labi, teica SPRK vadītājs.

Jautāts, ko SPRK vēlētos redzēt kā "Conexus" nākamo akcionāru, lai vairs nebūtu šaubu par uzņēmuma labu un caurskatāmu pārvaldību, Irklis skaidroja, ka jaunajam īpašniekam nevajadzētu būt saistītam ar dabasgāzes tirdzniecību un piegādi, lai pārvades sistēmas operators var nodrošināt visiem tirgus dalībniekiem vienlīdzīgus apstākļus un izslēgtu jebkādas šaubas par kādu tirgus dalībnieku diskrimināciju par labu kādam citam.

"Tas ir galvenais nosacījums, kas izriet no Eiropas Savienības (ES) direktīvām, un kas ir iekļauts mūs Enerģētikas likumā. Tādēļ ikviens akcionārs, kurš kvalificējas šiem nosacījumiem, ir laipni gaidīts. Cerams, ka akcionāru maiņa tiešām arī notiks," teica Irklis.

Uz jautājumu, kurš no Latvijas valsts puses izvērtēs jaunā akcionāra atbilstību, SPRK vadītājs teica, ka regulators vērtēs, vai akcionārs atbilst ES direktīvas un Enerģētikas likuma prasībām, proti, vai tas nav saistīts ar dabasgāzes piegādi vai tirdzniecību. Ja šādas problēmas netiks konstatētas, SPRK nāks klajā ar atzinumu, ka "Conexus" ir izpildījis nosacījumus, kuri bija iekļauti pagājušā gada lēmumā par sertifikāciju un visas sertificēšanas prasības ir izpildītas.

Aģentūra LETA jau vēstīja, ka "Gazprom" šogad 30. decembrī rīkos tam piederošo 34,09911% "Conexus" akciju izsoli. Akciju paketes sākumcena izsolē būs 79 miljoni eiro, bet minimālā cena - 70 miljoni eiro. Izsoles lejupejošais solis būs viens miljons eiro, bet augšupejošais solis - 500 000 eiro.

Tāpat ziņots, ka SPRK sertificējusi "Conexus" ar diviem nosacījumiem, kas uzņēmumam jāizpilda līdz 2019.gada beigām.

Šogad sertificēšanā "Conexus" no jauna izvirzītais nosacījums ir nodrošināt, ka Inčukalna pazemes gāzes krātuves autoruzraudzību no 2020. gada 1. janvāra īsteno komersants, kas nav tiešā vai netiešā veidā saistīts ar Krievijas "Gazprom" un tā saistītajiem komersantiem.

Savukārt otra nosacījuma, kas tika uzdots pērnā gada sertificēšanas lēmumā, izpildei noteiktais termiņš joprojām ir spēkā, proti, viena šī nosacījuma daļa paredz nodrošināt, ka no 2020.gada 1.janvāra "Gazprom" nav iespēju tieši vai netieši kontrolēt "Conexus", un komersantam pilnībā jāatbilst Enerģētikas likumā noteiktajām vienotā dabasgāzes pārvades un uzglabāšanas sistēmas operatora neatkarības prasībām.

Šī nosacījuma otra daļa paredz, ka līdz 2020. gada 1. janvārim "Conexus" jānovērš arī interešu konflikta riski, ko rada "Marguerite Gas I S.a.r.l." un AS "Latvijas gāze" akcionāra "Marguerite Gas II S.a.r.l." vienlaicīga dalība gan "Conexus", gan "Latvijas gāzē".

"Conexus" dibināta 2016. gadā reorganizācijas rezultātā, no "Latvijas gāzes" nodalot pārvades un uzglabāšanas darbības virzienus. "Conexus" ir vienotais dabasgāzes pārvades un uzglabāšanas operators Latvijā. Tas pārvalda Inčukalna pazemes gāzes krātuvi un maģistrālo dabasgāzes pārvades sistēmu, kas tieši savieno Latvijas dabasgāzes tirgu ar Lietuvu, Igauniju un Krievijas Ziemeļrietumu reģionu.

"Conexus" ir slēgta akciju sabiedrība. Kompānijas lielākais akcionārs ir "Augstsprieguma tīkls" (34,36%), kamēr "Gazprom" pieder 34,1%, bet "Marguerite Gas" - 29,06% akciju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!