Foto: DELFI
Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas (SPRK) padome nolēmusi noraidīt AS "Latvenergo" meitasuzņēmuma AS "Sadales tīkls" (ST) iesniegto sadales sistēmas pakalpojumu tarifu projektu, kas prasīja nākamajā gadā tarifus palielināt par 10% līdz 11%, bet turpmākajos gados - par 18%.

Izvērtējot iesniegto projektu un apkopojot piesaistīto neatkarīgo ekspertu sniegto informāciju, regulators secinājis, ka atsevišķas tarifu projekta pozīcijas nav pamatotas, informēja SPRK pārstāve Daiga Reihmane.

Regulators arī norāda, ka tarifu izvērtēšanas gaitā nav saņēmis visu pieprasīto informāciju par aprēķinā iekļauto jauno sistēmas pieslēgumu izmaksu pamatojumu. Tāpat jaunākie dati par faktisko ST pārvadītās elektroenerģijas apjomu rādot, ka tarifu projektā iekļautās prognozes nav pamatotas.

Regulatora ieskatā, ir nesamērīgi pieņemt lēmumu, kura rezultātā sadales sistēmas pakalpojumu lietotājiem būtu jānorēķinās par saņemtajiem pakalpojumiem pēc tarifiem, kuri neatbilst ekonomiski pamatotām izmaksām, skaidrots SPRK paziņojumā.

Elektroenerģijas sadales sistēmas pakalpojumu tarifu projektu ST izskatīšanai regulatorā iesniedza februāra beigās. Tarifu projekta izskatīšanas gaitā regulators uzņēmumam vairākkārt pieprasīja papildu informāciju, ko uzņēmums sniedza, taču daļa datu bija nepilnīga, lai izmaksas objektīvi izvērtētu, skaidro regulators.

Energokompānija "Latvenergo" ir pārsteigta par SPRK lēmumu par februārī iesniegtā tarifu projekta noraidījumu. Uzņēmums norāda, ka tas, kā atzīst arī SPRK, vairāk nekā pusgada laikā ir sniedzis visu regulatora prasīto informāciju un sniedzis paskaidrojumus par visiem institūcijas jautājumiem. Tādēļ ar pārliecību tika gaidīts, ka SPRK pieņems sadales pakalpojuma tarifus, lai tie stātos spēkā 2011.gadā, norādīja "Latvenergo" pārstāvis Andris Siknis.

Viņš atgādina: jau šā gada jūlijā "Latvenergo" valdes priekšsēdētājs Uldis Bariss norādīja, ka šī lēmuma ātrāka izskatīšana viestu skaidrību gan koncernam, plānojot turpmāku darbību, gan arī klientiem, kuri laikus zinās jaunos tarifus nākamajam gadam.

Jāatgādina, ka regulators iepriekš nolēma jautājuma izskatīšanu atlikt līdz novembra beigām, taču "Latvenergo" pret to iebilda. "Nav labi šādus lēmumus pakārtot vēlēšanu grafikam," toreiz uzsvēra Bariss. Pēc SPRK sniegtās informācijas, uzņēmums SPRK lēmumu atlikt lemšanu pārsūdzēja tiesā, kas uzlika regulatoram par pienākumu pieņemt lēmumu ātrāk.

Kā vēstīts, "Sadales tīkls" prasīja tarifu 2011.gadā palielināt par 10% līdz 11%, bet turpmākajos gados - par 18%. Sadales un pārvades sistēmu tarifi tiek iekļauti aprēķinos par elektroenerģijas gala tarifu. Iepriekš "Latvenergo" vadītājs Uldis Bariss informēja, ka iedzīvotāju rēķinā "Sadales tīkla" tarifs veido aptuveni 60%, kas nozīmē, ka, tam paaugstinoties par 15%, pieaugums gala tarifā varētu būt aptuveni 7% līdz 8%.

AS "Augstsprieguma tīkls" pārvades sistēmas pakalpojumu tarifu regulators lēma paaugstināt šā gada maijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!