Foto: LETA

Finanšu ministrs Jānis Reirs (V) pirmdien aicināja Latvijas Darba devēju konfederācijas (LDDK) biedrus piedalīties ilgtspējīgu projektu izstrādē tā sauktajam Junkera plānam, portālu "Delfi" informēja Finanšu ministrijā (FM).

Reirs informēja, ka jau tuvākajā laikā valdībā iesniegs ziņojumu, lai iezīmētu turpmāko rīcību saistībā ar Junkera investīciju plāna - iniciatīvas piecu gadu laikā veicināt ES ekonomikas izaugsmi, papildus piesaistot 315 miljardus eiro - iedzīvināšanu Latvijā.

"Tāpēc jau tagad aicinu nozaru ministrijas sadarbībā ar uzņēmējus pārstāvošajām organizācijām aktivizēties ilgtspējīgu projektu izstrādē," viņš norādīja.

Pēc Reira teiktā, Junkera plāna realizācijai ir paredzētas trīs veidu investīciju platformas - reģionālās, sektoru un nacionālās. Reģionālās investīciju platformas var apvienot attiecīgus reģionālus investīciju projektus, iesaistot vairākas dalībvalstis. Sektoru investīciju platformas var apvienot investīciju projektus noteiktā sektorā, apvienojot investorus, kas vēlas investēt šādās aktivitātēs. Savukārt acionālās investīciju platformas var apvienot noteiktus investīciju projektus attiecīgās dalībvalsts teritorijā.

Ņemot vērā ekonomikas aktualitātes un ģeopolitisko situāciju, Reirs LDDK biedru sapulcē informēja arī par to, ka FM ir pazeminājusi ekonomiskās izaugsmes prognozes 2015. un 2016. gadam attiecīgi līdz 2,1% un 3%.

Runājot par nodokļu politiku, ministrs atgādināja, ka līdz šim Latvija bija viena no retajām valstīm, kas konsekventi samazināja darbaspēka nodokļus. "Nu jau Latvijas nodokļu ieņēmumi pret iekšzemes kopproduktu ir vieni no zemākajiem Eiropā. Mans uzstādījums paliek nemainīgs - mums ir jānodrošina efektīvāka esošo nodokļu iekasēšana un ēnu ekonomikas samazināšana," teica Reirs.

Tāpat viņš informēja, ka atbalsta ierosinājumu Nacionālās trīspusējās sadarbības padomes ietvaros izveidot Budžeta un nodokļu politikas apakšpadomi, kur varētu regulāri apspriest un izvērtēt esošo nodokļu sistēmu, kā arī diskutēt par dažādiem priekšlikumiem. Piemēram, par mikrouzņēmumu nodokļa režīma iespējamām izmaiņām vai darbaspēka nodokļu turpmāko attīstību.

Jau vēstīts, ka Junkera plāns ir Eiropas Komisijas prezidenta Žana Kloda Junkera iniciatīva piecu gadu laikā veicināt ES ekonomikas izaugsmi, konkurētspēju un stimulēt investīcijas ar mērķi atdzīvināt darba tirgu Eiropā, papildus piesaistot 315 miljardus eiro ES ekonomikai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!